BB 739

Toolkit burgerschapseducatie

Met de Toolkit burgerschapeducatie kunnen leerkrachten werken aan competenties voor burgerschapseducatie.

Burgerschap van leerlingen stimuleren
Een actie voor het goede doel, een les uit een methode voor sociale competentie, een groepsgesprek na een conflict op het schoolplein, een leerlingenraad, een bezoekje aan het verzorgingshuis in de wijk of het organiseren van een sportdag: scholen zijn sinds 2006 verplicht om aandacht te besteden aan burgerschap, maar hebben de vrijheid een eigen aanpak te kiezen en daarin accenten te leggen.

In het kader van het Onderwijs Bewijs, een programma van OCW, doen de Universiteit van Amsterdam en de CED-Groep onderzoek naar de effecten van één van de weinige beschikbare methoden voor burgerschap - Kinderen en… hun morele talenten – op de burgerschapscompetenties van leerlingen in groep 7 en 8.

Toolkit burgerschapseducatie

De afgelopen drie jaar deden 41 leerkrachten mee aan dit onderzoek en zijn ze intensief begeleid door onderwijsadviseurs. Deze begeleiding gaf inzicht in welke leerkrachtcompetenties bij burgerschapseducatie belangrijk zijn. Deze competenties en de daarbij behorende tips en trucs, ideeën, werkvormen en ondersteuningsmateriaal zijn verzameld in een speciale ''toolkit'.

Met de toolkit haalt u meer uit dat wat u al doet. U vindt in de toolkit een zelfbeoordelingslijst, en per leerkrachtcompetentie informatie over de competentie, tips & trucs en ondersteuningsmateriaal.

Download de Toolkit burgerschapseducatie en ga direct aan de slag!

Download de Toolkit burgerschapseducatie