Inhoud
Dag 1: Data en Duiden
Het is belangrijk om te weten welk effect het huidige pedagogisch handelen van teamleden heeft op het gedrag van de leerlingen. Daarom draait het op dag 1 om het meten en analyseren van de gegevens rondom gedrag. Zaken die aan bod komen:
- Hoe formuleer ik een ambitie of schoolstandaard voor gedrag?
- Hoe verzamel en analyseer ik data rondom gedrag? Welke data wil ik verzamelen?
- Hoe vergelijk ik mijn data met mijn ambitie?
- Hoe analyseer ik de gedragsresultaten op de leerdoelen gedrag, leertijd en pedagogisch handelen.
- Hoe laat ik alle elementen van het onderwijsleerproces die bijdragen aan het verhogen van opbrengsten systematisch aan de orde komen?
- Hoe organiseer ik een gedifferentieerd aanbod aan 90% van de leerlingen in verschillende arrangementen die tegemoet komen aan de ambitie voor gedrag?
Dag 2: Doelen en Doen
De ambitie is gesteld. Hoe bereik je deze ambitie? Welk omdenken vraagt dit van leerkrachten? Je neemt kennis van de ervaringen op meer dan 100 andere scholen die al resultaatgericht hebben gewerkt aan gedrag.
- Welke pedagogische vaardigheden zijn essentieel?
- Hoe maak je de leerlingen eigenaar?
- Hoe borg je het resultaatgericht werken aan gedrag?
- Hoe stel je een standaard voor leerkrachtgedrag?
- Hoe stuur je hierop?
- Hoe leg je de relatie tussen deze standaard en het nieuwe inspectiekader?
Dag 3: En wat te doen met de uitzonderingen?
Op dag 1 ben je aan de slag gegaan met hoe je resultaatgericht kunt werken met ongeveer 90-95% van de leerlingen. Wat doe je met de uitzonderingen. Hun gedrag is een signaal. Dat vraagt om een passende aanpak voor opvallend gedrag.
Op deze dag staat het aanleren van schoolgedrag centraal bij leerlingen waarbij dit, ondanks de extra inspanningen, (nog) niet gaat, oftewel leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Het wordt duidelijk waar bepaald gedrag een signaal van kan zijn en op welke manier je als leerkracht of intern begeleider tegemoet kunt komen aan deze specifieke onderwijsbehoeften.