Nog meer regelingen
Naast het budget vanuit het Nationaal Programma Onderwijs zijn er nog andere regelingen om te gebruiken, zoals regelingen voor de (regionale) aanpak van jeugdwerkloosheid. Er is specifieke inzet op kwetsbare schoolverlaters. Ook zijn er geldstromen in het jeugdveld voor het bevorderen van het sociaal, fysiek en mentaal welbevinden van jongeren, in en na de coronatijd.
NPO-bestedingsdoelen
Aan welke bestedingsdoelen kun je denken?
- (Bovenschoolse) maatregelen om vertragingen in te halen, zoals een zomerschool, bijles, activiteiten op het terrein van sport/cultuur/techniek of professionalisering van schoolleiders en docenten, voorleeshulp thuis, ouderbetrokkenheid.
- Activiteiten in de voorschoolse periode, zoals extra begeleiding in de groep of extra aandacht voor de toeleiding.
- Extra jeugdhulp in school of schoolmaatschappelijk werk, of aanvullende interventies in zorg en welzijn.
- Bevorderen van samenwerking in de gemeente, tussen partijen voor de aanpak en integrale ondersteuning van jongeren. Bijvoorbeeld door het ondersteunen bij het realiseren van de inzet van pedagogisch medewerkers en jeugdartsen in het onderwijs.
- Ondersteuning voor thuiszitters.
- Ondersteunende maatregelen, zoals tijdelijke extra huur van bestaande onderwijshuisvesting voor het uitvoeren van specifieke interventies in het kader van het NPO of de kosten voor ambtelijke capaciteit of de inkoop van expertise.
De CED-Groep beschikt over ontwikkelexpertise om materialen en maatregelen te ontwikkelen die ook bruikbaar blijven ná de NPO-periode.
Beproefde aanpak: 4D
De CED-Groep adviseert het onderwijs en de kinderopvang bij de inhoudelijke invulling, uitvoering en evaluatie van het NPO. Dit doen we ook voor gemeenten. Wij werken met de beproefde, cyclische aanpak Opbrengstgericht werken in 4D. Dit staat voor Data, Duiden, Doelen en Doen. Wat houdt deze werkwijze voor gemeenten in?