TB 246

Goed Geld app

Leer jongeren met een verstandelijke beperking budgetteren.

Goed Geld App
Jongeren met een (licht) verstandelijke beperking vinden het lastig om de consequenties van keuzes te overzien. Daardooor hebben ze relatief vaak schulden. De ontwikkelaars van de CED-Groep hebben een app gemaakt, die deze jongeren ondersteunt bij het budgetteren.

Je eigen huishoudboekje beheren
In de app houden de jongeren hun inkomsten bij (zoals zakgeld, salaris, giften en toeslagen) en hun vaste lasten. Met een balkje laat de app per week zien in welke mate hun beschikbare geld opraakt. Zo’n balkje kennen de jongeren bijvoorbeeld ook van allerlei games.

De app bevat ook een ‘kan ik dit kopen-stoplicht’. Op basis van het beschikbare geld geeft dit stoplicht aan of een aankoop handig is.

Ook is er een muntenteller: een digitale portemonnee waar je muntjes naartoe kunt slepen. De muntenletter telt de muntjes op. Zo ziet de gebruiker bijvoorbeeld dat twee muntjes van 2 euro en één muntje van 1 euro gelijk is aan een briefje van 5 euro. Door de doelgroep van deze app wordt dit zeer gewaardeeerd.

Samen met scholen ontwikkeld
Bij de ontwikkeling van de app waren leerlingen en leraren uit zml- en praktijkonderwijs betrokken. Uit onderzoek op deze scholen bleek onder andere dat de meeste leerlingen een telefoon met een Android-besturingssysteem gebruiken. Daarom draait de app alleen op Android. De app maakt geen verbinding met internet, dus de veiligheid en privacy van de jongeren is gegarandeerd.

De app wordt vooral gebruikt door vso zml-scholen, het praktijkonderwijs en zorginstellingen. Scholen kunnen er uitstekend mee uit de voeten, dankzij de koppeling met het lesprogramma Schatbewaarder dat zich eveneens ook richt op budgettering.

Meer informatie

ING Nederland fonds
De ontwikkeling van de Goed Geld App en de koppeling met Schatbewaarder is mogelijk gemaakt door het ING Nederland fonds.

Logo in rondje

Meer weten?

Wil je meer informatie over de Goed Geld app of over de training? Neem contact op met Hanke Geurts.

x