BB 581

Nieuwsbegrip

Goed kunnen begrijpend lezen is een belangrijk ingrediënt voor schoolsucces.

Wat kun je doen als leerlingen niet gemotiveerd zijn om te lezen en als hun prestaties bij begrijpend lezen achterblijven? Een interessante vraag vanuit het Rotterdamse onderwijsveld, waar de CED-Groep met veel enthousiasme haar tanden in heeft gezet. Het resultaat: Nieuwsbegrip, een methode voor begrijpend lezen met aandacht voor woordenschatverwerving. Zie ook www.nieuwsbegrip.nl

Wetenschap en praktijk
Bij de ontwikkeling van Nieuwsbegrip zijn de nieuwste inzichten over leesonderwijs meegenomen. Zo oefenen leerlingen in het actief en diep lezen van een tekst met een focus op de inhoud. Het programma maakt gebruik van teksten over actuele onderwerpen die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen.

Tijdens de ontwikkeling van Nieuwsbegrip werkten we nauw samen met het onderwijsveld. Leerkrachten testten de materialen en gaven onder meer feedback op inhoud, opbouw en praktische bruikbaarheid.

Nieuwsbegrip voorziet in behoefte
Na de introductie bleek Nieuwsbegrip al snel een groot succes. Inmiddels wordt het door 6000 scholen in het hele land gebruikt. Dan hebben we het over meer dan een miljoen leerlingen en zo’n 25.000 leraren.

Ons Nieuwsbegrip-team is zo’n vijftien man sterk. Wekelijks zorgen zij voor nieuwe lessen over actuele onderwerpen, waarmee scholen werken aan tekstbegrip, woordenschatontwikkeling en kennis van de wereld. Ook is er een helpdesk die gebruikers snel en vakkundig van dienst is.

Ontwikkeling gaat door
Onze ontwikkelaars zijn constant alert op nieuwe ideeën en inzichten, zowel vanuit de scholen als de literatuur. We raadplegen regelmatig onze gebruikers en hebben bijvoorbeeld gehoor gegeven aan hun wens om meer digitaal te kunnen werken.

In de loop van de jaren is Nieuwsbegrip verbeterd en verbreed. Een greep uit de ontwikkelingen:

  • Verbreding van de doelgroep: aanvankelijk was Nieuwsbegrip voor groep 5 t/m 8, nu ook voor groep 4 en de onderbouw van het vo
  • Digitalisering: de basisles die eerst alleen op papier gedaan kon worden, is nu ook online uit te voeren
  • Nieuwsrekenen: rekenlessen met de actualiteit als kapstok
  • Newswise: methode voor onderwijs Engels

Nieuwsbegriplessen in opdracht
Regelmatig werken wij samen met goede doelen of andere organisaties om thematische Nieuwsbegriplessen op maat te ontwikkelen.

'Toen de Nieuwsbegriples over de nieuwe donorwet online ging, steeg het aantal bezoekers aan onze website ineens tot ongekende hoogte. Zoveel aandacht hadden we nog nooit gehad.’

De Nederlandse Transplantatie Stichting

x