TB 572

Uitgelicht: PeaceJam

 • Hoe kunnen we onze leerlingen werkelijk laten participeren in de samenleving?
 • Hoe maken we identiteit, diversiteit en democratie concreet?

Wil je dat jouw leerlingen zich ontwikkelen tot mondiale burgers? De CED-Groep is supporter van PeaceJam: een internationale organisatie die zich inzet voor mondiaal burgerschap, het tegengaan van pestgedrag en het stimuleren van betrokkenheid bij de gemeenschap.

Lesprogramma
PeaceJam ontwikkelde lesprogramma’s voor jongeren van 12-18 jaar. Dankzij een Europese subsidie is het curriculum ‘Compassion in Action’ in het Nederlands vertaald. We noemen het ‘Samenleven in Actie’. Het curriculum is geschikt als structureel onderdeel van je lessen, maar je kunt het bijvoorbeeld ook inzetten tijdens een projectweek. Na het volgen van een training krijg je het curriculum gratis.

Bijdragen aan een positieve verandering
PeaceJam stimuleert jouw leerlingen om hun leiderschapskwaliteiten en academische, sociale en persoonlijke vaardigheden te ontwikkelen. Deze kunnen zij vervolgens inzetten voor een positieve verandering in henzelf, hun gemeenschap en de wereld.

Vanuit een persoonlijks invalshoek gaan zij aan de slag met thema’s als duurzaamheid, omgaan met verschillen en samenleven. Uiteindelijk organiseren jouw leerlingen zelf een actie of een project waarin hun bevindingen tot uiting komen.

Nobelprijswinnaars
Wat PeaceJam extra bijzonder maakt: het wordt geleid door veertien Nobelprijswinnaars voor de Vrede. Zij willen hun ervaring, kennis en gedrevenheid doorgeven en jongeren laten ervaren dat zij de wereld om zich heen positief kunnen beïnvloeden.

PeaceJam spreekt jongeren over de hele wereld aan. Er doen inmiddels al 1,2 miljoen jongeren van 20.000 scholen in 39 landen mee. Als dat geen impact heeft!

Internationale community
Als je school meedoet met PeaceJam maak je deel uit van een internationale community. Voor jouw leerlingen biedt dat waardevolle kansen:

 • Deelnemen aan internationale conferenties
  Op verschillende plekken in de wereld zijn er tweedaagse PeaceJam-conferenties, waar leerlingen ook in contact kunnen komen met een Nobelprijswinnaar voor de Vrede. In 2020 is er een conferentie in België.
 • Nederlandse mini-conferenties
  In 2020 is ook een mini-conferentie voor jongeren in Nederland: de PeaceJam-slamm.
 • Ideeën en acties uitwisselen
  Jouw leerlingen kunnen hun acties en ideeën delen met jongeren in andere landen. Bijvoorbeeld tijdens een conferentie of slamm, op de website van a billion acts of peace of via sociale media rondom diverse projecten.


Pilot
Op dit moment is PeaceJam in Nederland een pilot. Als je het curriculum op jouw school gaat gebruiken, nemen we na enkele maanden contact met je op. Samen evalueren we je ervaringen. Zo help je ons om het curriculum nog beter te laten aansluiten op de Nederlandse context.

VOLWASSENEN 251

Wil je meer weten over PeaceJam of meedoen met jouw school?

Neem contact met ons op.

Direct contact