Teach nieuwsbericht 4 2023

VSO Herman Broerencollege: 'We gaan nu van nog beter naar uitmuntend'

Het Herman Broerencollege voor (voortgezet) speciaal onderwijs had een ambitieus doel voor ogen: op didactisch niveau en op pedagogisch gebied stappen maken om verder te ontwikkelen. Het MT ging op zoek naar een inspirerende gids en vond deze destijds in het boek Teach Like a Champion.

'We zijn erin gedoken en hadden zoiets van, dit is het wel. En het mooie, er is zelfs een zml-editie van,' aldus de enthousiaste locatiedirecteur Roy Jongejan. Met dit boek als leidraad ging het team aan de slag om de ontwikkeling door te gaan maken. Het credo was: 'Van goed naar nog beter'.

In 2019 besloot het MT contact op te nemen met de CED-Groep en werden ze voorgesteld aan Frank Teunissen, de auteur van de zml-editie 3.0. 'Toen zijn we officieel van start gegaan.' Met Frank aan hun zijde gingen ze als team aan de slag en ontdekten ze nieuwe mogelijkheden en kansen.

'Frank en in een latere periode ook Kitty de Bruin, hebben ons jarenlang bijgestaan en geholpen. En daar zijn we ontzettend dankbaar voor,' zegt Roy. 'We zijn nu zover dat we op eigen benen gaan staan. We gaan een verdiepingsslag maken, we werken aan borging en laten de begeleiding los. Behalve als nieuwe leerkrachten bij ons op school komen werken, die krijgen een inscholingstraject Teach Like a Champion. Dat kunnen we nooit loslaten.'

'We zijn erin gaan duiken en hadden zoiets van, dit is het wel. En het mooie, er is zelfs een zml-editie van.'

Roy Jongejan, locatiedirecteur vso, Herman Broerencollege

Tijdens de boeklancering hield Frank een inspirerende presentatie, onder andere over mentale modellen en het belang van een goede lesvoorbereiding. Frank legde verder uit dat de nieuwe zml-editie meer technieken bevat dan de vorige uitgave. 'Die had 25 technieken en dat zijn er nu 52. Mede dankzij de leerkrachten. Want veel technieken hebben we in de praktijk gezien. En die hebben we kunnen beschrijven', legt hij uit. 'Daarnaast is er ook meer aandacht besteed aan hoe de technieken werken in het brein van kinderen. Teach en het brein zul je veel terugvinden in de nieuwe editie.'

'We gaan nu van nog beter naar uitmuntend', besluit Roy met een glimlach van oor tot oor. Het doel is duidelijk en het team is vastbesloten om het te bereiken. Het Herman Broerencollege is trots op de ontwikkeling die het heeft doorgemaakt en kijkt met vertrouwen uit naar de toekomst.

Hoe kun je starten?

Er zijn verschillende manieren om Teach Like a Champion in je team of bij teamleden te introduceren. Al je vragen met betrekking tot gespecialiseerd onderwijs zijn welkom bij Hanke Geurts.

Hanke Geurts 2

Zo kun je starten

Hanke Geurts vertelt je er alles over

x