LANDJE 7592

Vernieuwde Vreedzaam-mappen voor zml

Wil je nog beter werken aan burgerschap en sociale vaardigheden voor zml-leerlingen? Dan zijn de nieuwe lessen Vreedzaam precies wat je zoekt. We hebben de mappen voor het zml-onderwijs herzien en met nieuwe inhoud uitgebreid.

Burgerschap concreet maken

Als leerkracht geef je kinderen een plek om te oefenen met alle vaardigheden die ze later in de maatschappij nodig hebben. Natuurlijk moeten ze leren lezen en schrijven, maar ook burgerschapsvaardigheden horen in dat rijtje thuis. Hoe vertaal je een abstract en breed begrip als burgerschap naar concrete lessen of activiteiten in jouw klas? En hoe leef je als team normen en waarden op eenduidige wijze voor?

Vreedzaam voor zml-onderwijs is vernieuwd

Maak kennis met de vernieuwde mappen voor zml-onderwijs. Deze mappen helpen je om op een vertrouwde manier te werken aan de ontwikkeling van burgerschap en sociale vaardigheden bij zml-leerlingen. We hebben de mappen herzien en uitgebreid met nieuwe inhoud.


Hier is een overzicht van wat er nieuw is:

 • Meer lessen:
  De mappen bevatten nu een breder scala aan lessen om een uitgebreid leertraject te bieden voor zowel so als vso. Voor het so zijn er drie mappen beschikbaar - onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Voor het vso zijn er twee mappen - onderbouw en bovenbouw.

  Iedere map is opgebouwd uit de bekende blokken:
  - Blok 1 Iedereen hoort erbij
  - Blok 2 We lossen ruzies zelf op
  - Blok 3 We zijn aardig voor elkaar
  - Blok 4 We zijn allemaal anders

  Ieder blok bestaat uit 8 lessen, die gegeven kunnen worden op meerdere lesmomenten en met vervolgactiviteiten.

 • Online domein:
  Op een besloten online platform wordt digitale ondersteuning aangeboden. Hier vind je extra lessen, picto's en digibordpresentaties die bij de lessen horen. Met een abonnement kun je je lessen nog beter visualiseren en afstemmen op jouw groep.

 • Koppeling met leerroutes:
  We hebben ook een belangrijke koppeling gemaakt met de leerroutes. Er zijn lessen voor leerlingen in route 2, 3 en 4.

  Het uitgangspunt voor deze lessen is het Landelijk Doelgroepen Model. Zo sluiten de lessen goed aan bij de onderbouw, middenbouw en bovenbouw van de school. De lessen zijn gebaseerd op leerroute 3. Onderaan elke les staan adviezen om deze aan te passen aan leerroute 2 en 4.

 • Praktijkvakken en stages in vso:
  We begrijpen het belang van praktische ervaring en vaardigheden voor leerlingen in het vso. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat de lessen verbindingen hebben met praktijkvakken en de ontwikkeling van arbeidsvaardigheden tijdens stages.

 • Sociale veiligheid en vaardigheden:
  We hebben extra aandacht besteed aan thema's zoals sociale veiligheid, saamhorigheid, groepsvergaderingen, mediawijsheid, (digitaal) pesten en democratie.

 • Voldoet aan de wet voor burgerschapsonderwijs:
  De lessen zijn in lijn met de wet voor burgerschapsonderwijs, waardoor je met vertrouwen kunt werken aan de ontwikkeling van burgerschap bij zml-leerlingen en tegelijkertijd aansluit op de wettelijke richtlijnen.

 • Frisse en aantrekkelijke look:
  We hebben ook gezorgd voor een visuele upgrade! Alles ziet er weer frisser en aantrekkelijker uit voor een positieve leerervaring.


Implementatie en begeleiding

Wil jouw school ook graag Vreedzaam worden?

Om Vreedzaam te kunnen worden als school, wordt een implementatietraject gestart waarbij een toegewijde trainer begeleiding biedt om het programma succesvol te integreren in je dagelijkse routine. Tijdens diverse trainingsmomenten wordt het programma tot in de puntjes uitgelegd. Hierdoor ben je in staat om de principes en activiteiten op een concrete en praktische manier toe te passen.

Is jouw school al Vreedzaam?

Als onderdeel van de recent vernieuwde mappen adviseren we een speciaal ontworpen professionaliseringstraining aan. Deze teamtraining is zowel voor nieuwe als bestaande leerkrachten een uitstekende kans om hun kennis en vaardigheden verder te verdiepen. Door de mappen in combinatie met de training te gebruiken, benut je de vernieuwingen optimaal en bereik je maximale resultaten.

‘Leerlingen leren elkaar kennen, ervaren verschillen en aanvaarden dat van elkaar. Van daaruit leren ze om eigen keuzes te maken en elkaar aan te spreken.’

Joke Meijs - STIP VSO, Utrecht

Vreedzaam logo 2023

Waarom Vreedzaam?

check

Kinderen krijgen een stem

check

Minder conflicten en ordeverstoringen

check

Betere relaties binnen de groep

check

Meer respect en waardering voor verschillen


Geef jouw leerlingen een voorsprong

Neem vandaag nog de stap om jouw leerlingen te voorzien van de vaardigheden die zij nodig hebben om succesvol en actief deel te nemen aan de samenleving.

Logo in rondje

Meer informatie?

Is jouw school nog niet Vreedzaam of wil je meer weten over Vreedzaam voor zml? Neem dan contact op met Kitty de Bruin.

Direct contact

Direct mappen bestellen

Uitsluitend voor scholen die reeds Vreedzaam zijn
x