Stemmen

Hoe bereid je jouw leerlingen voor op het deelnemen aan het stemproces?

Met Bijzondere Burger neem je ze hier stapsgewijs in mee! Bijzondere Burger wordt speciaal ontwikkeld voor leerlingen in het VSO tussen de 16 en 18/20 jaar. Het programma bestaat uit ervaringslessen waarin de leerlingen leren hoe het is om te stemmen en invloed te hebben op processen in de school en daarbuiten.

Bijzondere Burger heeft een opbouw in vier modules van vier lessen. De eerste module start met invloed op het organiseren van een feest in de groep om uiteindelijk in de vierde module, Stoere Stemmer, te ervaren hoe het is om te stemmen op landelijk niveau. De school als democratische oefenplaats ten top!

Wat maakt Bijzondere Burger bijzonder?

  • Bijzondere Burger is een lesprogramma over burgerschap en democratie voor jongeren met een LVB. (licht verstandelijke beperking)
  • Bijzondere Burger vergroot het democratisch bewustzijn van deze doelgroep en stimuleert de participatie. De leerlingen leren verantwoordelijkheid te nemen voor de samenleving en het geeft hen inzicht in het stemproces, vergroot de kennis en maakt dat zij bewuster en vaker gebruik maken van hun stemrecht.
  • Bijzondere Burger helpt ook bij het vormgeven van de school tot een oefenplaats voor democratisch burgerschap conform wetsartikel d uit de Wet op burgerschapsonderwijs.
  • Bijzondere Burger voorziet scholen en zorginstellingen van gevarieerde digitale werkvormen waarmee leerlingen individueel aan de slag kunnen en docenten de mogelijkheid krijgen om te differentiëren tijdens de lessen.
  • Bijzondere Burger zet in op het daadwerkelijk deelnemen aan het stemproces door dit stapsgewijs uit te leggen en toe te passen in een simulatievorm. Hiervoor zijn demomaterialen (stemformulieren, stemhokjes, etc.) aan het duurzame lesmateriaal toegevoegd.

Interesse?

Bijzondere Burger is gratis verkrijgbaar vanaf januari 2024.
x