Jonge leerkracht Bliksemstart Teach

Van warm welkom tot blijvend werkplezier

Werk je in het onderwijs, dan heb je vast wel eens van Teach Like a Champion (‘Teach’) gehoord. Wat levert het werken met Teach nu precies op? Ontdek de voordelen van Teach, voor nieuwe, groene én rijpe docenten.

Dat eerste cruciale jaar
Een rondleiding, handige inwerktips en een collega die je op weg helpt. Als nieuwe docent kun je meestal wel rekenen op een warm welkom. De ervaring leert dat nieuwe docenten meer nodig hebben dan een passie voor leren, een diploma op zak en een leuk team. De uitdagingen zijn groot voor nieuwe en beginnende docenten in het voortgezet onderwijs. Wat kunnen scholen doen?

Zorg voor een bliksemstart
Veel scholen werken met een inductiebeleid, waarin schoolopleiders of docentcoaches nieuwe collega's op weg helpen binnen de school. Teach kan daar een belangrijke rol in spelen. Teach bevat evidence- en practice based principes en technieken, die voor zowel beginnende als ervaren docenten zeer zinvol kunnen zijn. Speciaal voor nieuwe docenten, zij-instromers of herintreders is er Bliksemstart: een boek vol herkenbare situaties, praktische tips, een zelftest en reflectievragen, voor de eerste 100 dagen voor de klas.

Schoolproblemen 3.0
Maatschappelijke trends als digitalisering en individualisering zorgen voor nieuwe uitdagingen op school. Doug Lemov, de auteur van Teach Like a Champion 3.0, stelt deze schoolproblemen in zijn boek centraal. Afleiding door mobiele telefoons, social media en de eigen wereldjes die draaien om “zie en kijk mij”: hoe geef je daar een positieve draai aan? Het antwoord is te vinden in persoonlijk, onderling contact. Hoe voer je een goede dialoog? Hoe toon je interesse en hoe haak je in op wat de ander zegt? Hier spelen de technieken van Teach op in.

Afleiding door mobiele telefoons, social media en de eigen wereldjes: hoe geef je daar een positieve draai aan?

Teach en taal
Meerdere Teach-technieken sluiten aan op gespreks- en taalvaardigheden. Deze positieve invloed op de taalvaardigheid kun je nog breder benutten, door de technieken in te zetten tijdens vakken als biologie en natuurkunde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan didactische technieken waarbij leerlingen tijdens antwoordbeurten in hele zinnen moeten antwoorden. Of tijdens discussies in tweetallen elkaars standpunt moeten herhalen in hun reactie.

Aan de slag met onderwijskundige thema's
Aan welke onderwijskundige thema's werk je met Teach Like a Champion 3.0?

  • lesvoorbereiding en lesstructuur
  • controle van begrip en inzicht in lesopbrengsten
  • activerende didactiek
  • gedrag en klascultuur

Klinkt het interessant? Bestel de waardevolle boeken Bliksemstart en Teach Like a Champion 3.0 dan voor de zomervakantie. Zo begin je het nieuwe schooljaar vol nieuwe inzichten.

Tijd en aandacht voor professionalisering
Heb je na het lezen van de boeken de smaak te pakken? Weet dan dat er Teach-trainingen zijn, waar de hele school van kan profiteren. Daarnaast kunnen we ondersteunen bij het inrichten van de docentbegeleiding. Het is zo belangrijk dat docenten de tijd krijgen om zich te ontwikkelen en te bekwamen.

Zo ga je van een warm welkom voor nieuwe of beginnende collega's naar blijvend werkplezier.

x