Schermafbeelding 2023 01 09 142502

Doe mee aan het Leernetwerk ‘Bezield Burgerschap’ voor het voortgezet onderwijs

Ben je op zoek naar manieren om leerlingen in het voortgezet onderwijs echte betrokken burgers te laten worden? Sluit je dan aan bij het Leernetwerk ‘Bezield Burgerschap’. Dit netwerk biedt de kans om samen met andere docenten inspirerend en doeltreffend burgerschapsonderwijs te ontwikkelen. Let op: de sluitingsdatum voor aanmelding is 15 september 2024, of eerder als het maximum van 24 deelnemers (12 scholen) is bereikt.

Leernetwerk ‘Bezield burgerschap’

Hoe zorg je ervoor dat leerlingen echte betrokken burgers worden? Nu de inspectie meer focus legt op het burgerschapsonderwijs en er veel herstelopdrachten zijn, ligt de nadruk steeds meer op het opvolgen van de regels in plaats van het ontwikkelen van echte betrokkenheid bij burgerschapsonderwijs. De oplossing kan simpel zijn: sluit aan bij de bestaande bezieling en motivatie van de mensen in school en gebruik de unieke kracht van de school. Begin met de reden en het doel (de why en de what) en kijk daarna samen naar hoe het uitgevoerd kan worden (de how).

Opzet van het Leernetwerk

Het leernetwerk ‘Bezield Burgerschap’ heeft als doel om leraren in het voortgezet onderwijs te helpen bij het maken van inspirerend en doeltreffend burgerschapsonderwijs. Als deelnemer krijg je ondersteuning in en wissel je met elkaar uit hoe je de motivatie, visie en draagvlak binnen je school kunt vergroten. Zo ontwikkel je concrete lespakketten die je direct kunt inzetten. Er zijn vijf bijeenkomsten van 2 uur, elk met een specifiek thema. Deze sessies helpen je om een aanpak te ontwikkelen die past bij jouw school en de wettelijke eisen.

In het leernetwerk ga je samen met andere scholen kijken naar:

 1. Bezield burgerschap: De weg naar bezield burgerschap in je school
 2. Visieontwikkeling: Samen een sterke visie voor burgerschapsonderwijs opstellen
 3. Draagvlak creëren: Methoden om iedereen binnen de school enthousiast en betrokken te maken.
 4. Productontwikkeling en implementatie: Ontwerpen en uitproberen van praktische lesmaterialen.
 5. Lessons learned: Reflecteren op wat werkt en hoe je dit kunt vasthouden voor de toekomst.

Praktische informatie

 • Datum van de eerste bijeenkomst: 7 november 2024
 • Tijd: 2 uur per bijeenkomst
 • Locatie: De eerste en laatste bijeenkomst zullen op locatie bij de CED-Groep in Rotterdam zijn. De andere bijeenkomsten zullen online plaatsvinden. De bijeenkomsten zullen plaatsvinden op de volgende data van 15.00 tot 17.00 uur.
  • Donderdag 7 november (Hoofdweg 70, Rotterdam)
  • Dinsdag 26 november (online)
  • Donderdag 9 januari (online)
  • Maandag 3 februari (online)
  • Donderdag 6 maart (Hoofdweg 70, Rotterdam)
 • Tijdsinvestering: Ongeveer 10 uur aan bijeenkomsten, 5 uur aan huiswerkopdrachten en naar eigen inzicht extra tijd om het geleerde in eigen school uit te voeren.
 • Doelgroep: Leraren, schoolleiders en kwaliteitsmedewerkers in het voortgezet onderwijs

Sluitingsdatum aanmelding:

De sluitingsdatum voor aanmelding is 15 september 2024, of eerder als het maximum van 24 deelnemers (12 scholen) is bereikt.

Wil je deelnemen aan het leernetwerk? Vraag ook een van je collega's! De voorkeur gaat uit naar een leernetwerk waarin van iedere deelnemende school twee onderwijsprofessionals meedoen.

Dit leernetwerk wordt in samenwerking met het Expertisepunt Burgerschap aangeboden door de CED-Groep.

Meer informatie?

Neem vandaag nog de stap om met jouw leerlingen aan de slag te gaan met burgerschap. Voor meer informatie, neem gerust contact op met Karin Snoodijk (k.snoodijk@cedgroep.nl) / Helvine Vos (h.vos@cedgroep.nl)

Aanmelden

Aanmelden kan via onderstaande link
Aanmelden
x