BB 031

Hoe kies je een kindvolgsysteem?

Er zijn verschillende soorten kindvolgsystemen. Welk volgsysteem bij jouw kinderdagverblijf past, is afhankelijk van je wensen en ambities. De CED-Groep helpt je graag om de juiste keuze te maken. Hoe kies je een passend systeem? Alvast een aantal overwegingen om je op weg te helpen.

  • Welke systeem past bij de visie van jouw organisatie? Werken jullie bijvoorbeeld ontwikkelingsgericht of programmatisch? Kies een systeem dat daar goed op aansluit.
  • Hoe ziet jouw populatie eruit? Zijn er specifieke ontwikkelingsgebieden die extra aandacht vragen? Sommige systemen focussen op enkele ontwikkelingsgebieden, andere onderscheiden wel twintig observatielijnen.
  • Wil je een specifiek domein observeren? Bijvoorbeeld de auditieve ontwikkeling van kinderen? Kies dan een systeem waarin dat domein expliciet is onderscheiden.
  • Welke eisen stel je aan de handelingsadviezen die het systeem geeft? Zoek je meer of minder gedetailleerde adviezen?
  • Hoe gebruiksvriendelijk is het systeem? En welke eisen worden er bijvoorbeeld gesteld aan de (computer)vaardigheden van de mensen die ermee moeten werken?
  • Kindvolgsystemen verschillen in de manier waarop ontwikkelingslijnen zijn uitgewerkt. Sommige doen dat heel gedetailleerd, andere doen dat minder. Bepaal welke uitwerking jullie aanspreekt.
  • Streef je naar een doorgaande lijn met de basisschool? Kies een systeem dat daarbij aansluit.

Wij denken graag met je mee!
Omdat wij goed op de hoogte zijn van de verschillende kindvolgsystemen, kunnen we je uitstekend adviseren welk systeem het beste bij jouw organisatie past. In een adviestraject bespreken we samen de voor- en nadelen van de verschillende opties. Misschien wil je een keer meekijken bij een organisatie die werkt met een bepaald kindvolgsysteem? We kunnen ook een bijeenkomst op locatie organiseren, waarin we de modellen laten zien. Wij houden het belangrijkste doel voor ogen: het kindvolgsysteem kiezen dat het beste aansluit bij jóuw organisatie. We helpen je graag bij de invoering van deze kindvolgsystemen:

Ontwerp zonder titel 14

Criterialijst kindvolgsystemen

Het is belangrijk om een kindvolgsysteem te kiezen dat goed aansluit bij jouw organisatie. Hoe kom je tot een goede keuze? Wij hopen jullie te helpen met deze criterialijst die jullie zelf kunnen invullen.

Hulp bij invoeren van kindvolgsysteem
Als je eenmaal een kindvolgsysteem hebt gekozen, wil je natuurlijk ook dat alle medewerkers het goed en deskundig gebruiken. Want alleen dan haal je eruit wat erin zit. We ondersteunen je graag bij het invoeren van jullie nieuwe kindvolgsysteem.
Lees meer.

Logo in rondje

Meer weten?

Wil je weten welk kindvolgsysteem bij jouw organisatie past? Neem contact met ons op.

x