TB 999 387 UITSNEDE

Vertrouwenspersoon

Je wilt niet dat het voorkomt op school. Toch blijven zich situaties voordoen waarin ouders, kinderen of medewerkers zich onveilig voelen. Bijvoorbeeld door ongepaste omgangsvormen, pestgedrag, agressie of ongewenste intimiteiten. Hoe treed je op in zulke situaties, die soms heel complex en emotioneel beladen zijn? Heb je wel de expertise in huis om een klacht adequaat te begeleiden? Een ervaren, externe vertrouwenspersoon biedt uitkomst.

Misschien is de rol van interne contactpersoon (nog) niet belegd. Misschien is de interne contactpersoon zelf overbelast, of onvoldoende toegerust om een klacht in goede banen te leiden. Ondertussen weet je dat de situatie onmiddellijk professionele aandacht vereist. Wat nu? De CED-Groep heeft goed opgeleide vertrouwenspersonen in dienst die de rol van externe vertrouwenspersoon op zich kunnen nemen in jouw school. Zo geef je onveiligheid de juiste aanpak én de prioriteit die het verdient.

Wat doet een externe vertrouwenspersoon precies?

Externe vertrouwenspersonen zijn onafhankelijk en staan altijd rotsvast naast de melder. Zij leiden de delicate situatie vaardig in goede banen en zorgen dat alle betrokkenen weer met vertrouwen én plezier naar school gaan. Wat doet de vertrouwenspersoon nog meer?

  • interne contactpersoon ondersteunen
  • netwerkbijeenkomsten voor interne contactpersonen organiseren
  • bijdragen aan het jaarverslag van het vertrouwenswerk
  • voorlichting geven
  • preventieve maatregelen opstarten
  • sparringpartner voor het sociale veiligheidsklimaat zijn

Een externe vertrouwenspersoon behandelt onveilige situaties met de juiste aanpak én de prioriteit die ze verdienen

Onafhankelijk en objectief

Een groot voordeel van een externe vertrouwenspersoon is de onafhankelijke positie. De vertrouwenspersoon is niet in dienst van de organisatie en kan zich daarom vrij bewegen tussen de medewerkers. Ook is het makkelijker om objectief te zijn. Dit kan de drempel voor medewerkers verlagen. Is de vertrouwenspersoon een keer afwezig? Dan is het eenvoudig om voor een vervanger te zorgen.

De voordelen van een externe vertrouwenspersoon

check

objectief en onafhankelijk

check

ondersteunt de interne contactpersoon

check

staat nooit tussen of tegenover collega’s

Samen met de interne contactpersoon vormt de externe vertrouwenspersoon een spilfunctie in het sociale veiligheidsklimaat

Logo in rondje

Contact

Wil je weten wat de meerwaarde van een externe vertrouwenspersoon voor jouw organisatie kan zijn? Neem contact met ons op.

Direct contact
x