Groep5 107

Vertrouwenspersoon

Je wilt niet dat het voorkomt binnen uw organisatie. Toch blijven zich situaties voordoen waarin ouders, kinderen of medewerkers zich onveilig voelen. Bijvoorbeeld door ongepaste omgangsvormen, pestgedrag, agressie of ongewenste intimiteiten. Hoe treed je op in zulke situaties, die soms heel complex en emotioneel beladen zijn? Heb je wel de expertise in de organisatie om een klacht adequaat te begeleiden? Een ervaren, externe vertrouwenspersoon biedt uitkomst.

Misschien is de rol van interne contactpersoon (nog) niet belegd. Misschien is de interne contactpersoon zelf overbelast, of onvoldoende toegerust om een klacht in goede banen te leiden of misschien voelt het voor de melder veiliger om extern hulp te zoeken in plaats van bij een interne medewerker van de organisatie. Ondertussen weet je dat de situatie onmiddellijk professionele aandacht vereist. Wat nu? De CED-Groep heeft goed opgeleide vertrouwenspersonen in dienst die de rol van externe vertrouwenspersoon op zich kunnen nemen in jouw organisatie. Zo geef je onveiligheid de juiste aanpak én de prioriteit die het verdient.

Wat doet een externe vertrouwenspersoon precies?

Externe vertrouwenspersonen zijn onafhankelijk en staan altijd rotsvast naast de melder. Zij leiden de delicate situatie vaardig in goede banen en zorgen dat alle betrokkenen weer met vertrouwen én plezier verder kunnen. Wat doet de vertrouwenspersoon nog meer?

  • interne contactpersoon ondersteunen
  • netwerkbijeenkomsten voor interne contactpersonen organiseren
  • bijdragen aan het jaarverslag van het vertrouwenswerk
  • voorlichting geven
  • preventieve maatregelen opstarten
  • sparringpartner voor het sociale veiligheidsklimaat zijn

Een externe vertrouwenspersoon behandelt onveilige situaties met de juiste aanpak én de prioriteit die ze verdienen

Objectief en onafhankelijk

Een groot voordeel van een externe vertrouwenspersoon is de onafhankelijke positie. De vertrouwenspersoon is niet in dienst van de organisatie en kan zich daarom vrij bewegen tussen de medewerkers. Ook is het makkelijker om objectief te zijn. Dit kan de drempel voor medewerkers verlagen. Is de vertrouwenspersoon een keer afwezig? Dan is het eenvoudig om voor een vervanger te zorgen.

De voordelen van een externe vertrouwenspersoon

check

objectief en onafhankelijk

check

ondersteunt de interne contactpersoon

check

staat nooit tussen of tegenover collega’s

Logo in rondje

Contact

Wil je weten wat de meerwaarde van een externe vertrouwenspersoon voor jouw organisatie kan zijn? Neem contact met ons op.

Direct contact

Samen met de interne contactpersoon vormt de externe vertrouwenspersoon een spilfunctie in het sociale veiligheidsklimaat

x