Groep5 398

Scan burgerschapsvorming

Naar de scan

Burgerschapsvorming: waar staan we en wat kunnen we doen

Scholen vinden burgerschapsonderwijs belangrijk. Een kwaliteitsslag was echter nodig. De aangescherpte wet burgerschapsonderwijs is per 1 augustus 2021 van toepassing. Er moet een visie geformuleerd worden en daarbij passende doelen. Deze moeten terug te vinden zijn in een duidelijk aanbod. En tenslotte moet uit evaluatie de kwaliteit van uw burgerschapsonderwijs blijken. Hoe gaan we dat doen? Wat moeten we doen? Wat doen we al? We ontwikkelden een burgerschapsscan gericht op het aanbod. Wat doet u al? Wat zou u nog meer kunnen doen? Deze handige burgerschapsscan is beschikbaar voor primair, speciaal en voortgezet onderwijs.

Burgerschapsscan

Burgerschapsscan voor concreet inzicht

Om de burgerschapsdoelen te halen, is het dus eerst van belang om inzicht te hebben in de huidige situatie. De CED-Groep ontwikkelde een burgerschapsscan, waarmee je op een heel gerichte manier alle concrete inhoudelijke aspecten van het onderwerp doorloopt. De vragen van de scan zijn gericht op de volgende domeinen:

  • School als oefenplaats voor democratie
  • Leerlingenparticipatie
  • Conflictoplossing
  • Diversiteit en persoonsvorming
  • Sociaal gedrag en basisklimaat
  • Pedagogisch handelen

Bijvoorbeeld: organiseren wij dat leerlingen van elkaar leren? Is er in de school een heldere lijn in conflictoplossing? Worden oudere leerlingen ingezet om jongere leerlingen te helpen? Vanuit een goede analyse kun je stappen gaan zetten naar duurzaam burgerschapsonderwijs.

“De scan is compact en laat zich eenvoudig invullen. Ik heb gemerkt dat alleen al door het invullen een gesprek op gang kwam over ons burgerschapsonderwijs. Die reflectie is mooi.”

Maaike Ploeg, schoolleider WereldKidz Triangel

Voor bestuurders

Bestuurders kunnen de burgerschapsscan inzetten voor al hun scholen. Daarmee krijg je een korte rapportage op bestuursniveau aan de hand van de resultaten. Dit geeft waardevolle inzichten voor de toekomst van het burgerschapsonderwijs op de scholen.


“De afname van de burgerschapsscan van de CED-Groep gaf alle scholen snel inzicht hoe ver zij al zijn met de nieuwe aangescherpte wet burgerschap. De directies kregen concrete handvatten in het adviesgesprek en ook suggesties op beleidsniveau. Voor het bestuur had dit traject duidelijke meerwaarde. Wij kunnen hier veel mee bij het verder realiseren van wat de nieuwe wet ‘Verduidelijking burgerschap’ van ons gaat vragen.”

Robert Venema, bestuurder stichting Bravoo

Hoe staat jouw school ervoor?

Vul de burgerschapsscan in
Naar de scan
Carla van Doornen 3 1

Vragen?

Wil je meer weten over werken aan burgerschapsvorming? Neem contact op met Carla van Doornen.

x