Groep5 099

Leesmotivatie bevorderen

  • Hoe helpt meer lezen bij het verbeteren van resultaten op de taaldomeinen?
  • Hoe kunnen we de leesmotivatie van onze leerlingen bevorderen?

Het belang van lezen

Zelf hebben kinderen het vaak niet door, maar door veel te lezen vergroten zij hun woordenschat en taalkennis enorm. Ook leren ze al lezend de wereld waarin we leven kennen en begrijpen. Achtergrondkennis en leesbegrip hangen veel met elkaar samen. Veel lezen is dan ook nodig om kennis te ontwikkelen. Mede door de onweerstaanbare aantrekkingskracht van het internet is thuis lezen al lang niet meer vanzelfsprekend. Hoe zorg je voor de broodnodige leescultuur op school, én de bijbehorende leesmotivatie?

”Het is belangrijker dan ooit dat je leerlingen op school veel met hun neus in de boeken duiken.”

Een leescultuur voor leesmotivatie

Iedereen heeft ze wel in de klas: leerlingen die het niet lukt in een boek verzonken te raken. Hoe kun je deze kinderen toch aan het lezen krijgen en ondersteunen in hun leesontwikkeling? Allereerst: zorg voor een gevarieerd en up to date menu aan leesvoer, voor elk wat wils. Verder zijn er inspirerende, speelse werkvormen om je groep in gesprek te laten gaan over de boeken. Het helpt om duidelijk te zijn over je verwachtingen. Wat is bijvoorbeeld goed leesgedrag? Hier kun je met je groep afspraken over maken. Zo schep je de voorwaarden voor een gemoedelijke en rustige leessfeer in je groep.

Een brede basis

Door veel vrij te lezen ontwikkelen kinderen een brede basis waar ze op veel leergebieden van kunnen profiteren. Wil je een echte leescultuur op school scheppen? Wil je naast een methode als Nieuwsbegrip impliciet aan leesbegrip werken door het bevorderen van leesmotivatie? We helpen je graag aan tips voor leesmotivatie en natuurlijk bij het ontwikkelen van een leescultuur.

Lees ook:

Logo in rondje

Meer weten?

Neem contact op met Carla van Doornen.

Producten

x