Peuterstappen

Thuiswerk materialen - Jonge Kind

Thuisactiviteiten kinderen 0 t/m 4 jaar

Voor pm’ers en ouders van baby’s en dreumesen hebben we (CED-Groep & SPW Uitgeverij) deze activiteiten en tips om thuis met je kind aan de slag te gaan.

  • Opkomen voor jezelf: aankleden is een feest
  • Samen doen: de kleine muzikantjes
  • Een keuze maken: eten en drinken
  • Ervaringen delen: bubbels
  • Een taak uitvoeren: schone handen, schone tanden (handig in ‘Corona tijd’).

Bekijk materialen

Uk & Puk (peuters)

Bekijk de ouder-kind activiteiten van Uk & Puk (voor kinderopvang, ouders van peuters en kleuters)

Dagschema Uk & Puk, om zelf met je kind(eren) in te vullen
Thuisactiviteiten Uk & Puk, met tips en invulling van het dagschema
Ouderbrief Uk & Puk Knuffels, speel- en doetips bij het thema ‘Knuffels’
Ouderbrief Uk & Puk Dit ben ik!, activiteiten bij het thema ‘Dit ben ik!’.

Sil op school (groep 1/2)

Proefthema Pleisters en zalfjes.
Dit Sil op school materiaal (o.a. werkbladen, kleurplaten uit onze kleutermethode) gaat over van ziek zijn, gezond worden en gezond blijven.

Ouderbrief thuismateriaal Sil op school
Uitleg voor ouders en materialen bij het thema Pleisters en zalfjes en het lentethema Sil redt de dieren. O.a. liedjes, kleurplaten, voorleesboeken, spelletjes, Squla quiz die kinderen zelf kunnen doen.

Vreedzaam (peuters t/m groep 8)

Vanuit Vreedzaam geven we een aantal ideeën om thuis te doen:

De opsteker-challenge
Deze challenge van Vreedzaam ‘Thuis’ wil je je kinderen zeker laten doen. De Minister-president zei het al: let een beetje op elkaar. Met behulp van deze challenge zorg je samen voor een gezellige sfeer. Daarnaast kun je inspiratie halen uit de activiteit ‘een opsteker-slinger’ maken.

De opstekerslinger, samen met ouders
Dit is een uitnodigende, eenvoudige activiteit waar alle kinderen, ouders en leerkrachten van de groep een steentje aan bij kunnen dragen. Er wordt gestart met een korte les, gevolgd door een korte dagelijkse vervolgactiviteit (gedurende ongeveer twee weken).

Hoe zorg je ervoor dat sfeer goed blijft, thuis of op de noodopvang?
Vreedzaam voor de kinderopvang geeft je 5 praktische tips die je direct kunt toepassen met jonge kinderen!

Vreedzaam Thuis - Vreedzaam voor de Kinderopvang: Troostkoffer
Voor deze Vreedzaam Thuis Jonge Kind zijn we samen aan de slag gegaan met Samira én Puk voor het maken van een troostkoffer. De pop Puk is op veel kindercentra de speelkameraad van de kinderen. Hij biedt troost aan de kinderen en is een vriendje bij wie kinderen zich veilig voelen. Nuis Puk zelf verdrietig. Hoe kunnen jullie Puk helpen?

Vreedzaam Thuis - Vreedzaam voor de kinderopvang: 'We hebben hart voor elkaar'
De eerste periode onderwijs en opvang op afstand zit erop. Met elkaar is hard gewerkt om ouders te voorzien van materialen en ideeën. Naast de vooral didactische aanbevelingen, willen we vanuit Vreedzaam in de Kinderopvang / Vreedzaam aandacht schenken aan de pedagogische kant van ons vak, het welbevinden. We gebruiken hierbij het thema ‘We hebben hart voor elkaar’.

Vreedzaam Thuis - Vreedzaam voor de kinderopvang: We dragen allemaal ons steentje bij
De thema’s voor Vreedzaam Thuis Jonge Kind zijn deze week: ‘We hebben hart voor elkaar’ en ‘We dragen allemaal ons steentje bij’.

Vreedzaam Thuis - Vreedzaam voor de kinderopvang: We zijn allemaal anders
In deze (laatste) Vreedzaam Thuis staat het thema ‘We zijn allemaal anders’ centraal, waarbij we verschillende suggesties geven om activiteiten die hierbij passen thuis of op de opvang samen met de kinderen uit te voeren. Daarbij komen praktische ideeën voor het positief opstarten op de groep aan bod voor na de meivakantie.

Hieperdepiep op afstand: tips voor leerkrachten

Hoe vier je bij thuisonderwijs een verjaardag van een leerling? Wij geven je graag wat tips over hoe je hier op een leuke manier mee om kunt gaan.

Gratis ouder-kind activiteiten

Taal is OK is een pakket met suggesties voor ouder-kind activiteiten en bijbehorende werkmaterialen. Het pakket helpt leerkrachten en pm’ers om de samenwerking met ouders te verbeteren en de taalomgeving thuis te verrijken. Ouders en kinderen kunnen tijdens de inloop in de groep aan de slag met de activiteiten. Vervolgens kunnen ze thuis de activiteiten nog eens doen. Zo verbind je de leefwereld van ouders en kinderen thuis met die van school. Downloads gratis Taal is Ok activiteiten, zoals de thema’s Mijn familie, Mijn huis en Ziek.

Blogs ter inspiratie voor ouders:

🠖 Kansen grijpen in coronatijd: nieuwe initiatieven in de samenwerking met ouders
🠖 Hoe zorg je voor hoge thuisbetrokkenheid van ouders?

🠖 Samen praten over praatplaten



x