Taakspel in de klas voor leerkrachten gr 3 t/m 8 (po)

Taakspel kaarten Basis 400x400 0099 Laag 5

Taakspel is een door de CED-Groep ontwikkelde methodiek om het taakgerichte gedrag van leerlingen in de klas te laten toenemen en het regel overtredend gedrag te laten afnemen. Het is een spel dat in teamverband gespeeld wordt tijdens de reguliere lessen. Het zorgt ervoor dat de leerkracht vooral aandacht besteedt aan het gewenste gedrag waardoor een gunstig onderwijsleerklimaat ontstaat.

Ik wil een teamtraining voor mijn school. icon-arrow-right

Taakspel is een door de CED-Groep ontwikkelde methodiek om het taakgerichte gedrag van leerlingen in de klas te laten toenemen en het regel overtredend gedrag te laten afnemen. Het is een spel dat in teamverband gespeeld wordt tijdens de reguliere lessen. Het zorgt ervoor dat de leerkracht vooral aandacht besteedt aan het gewenste gedrag waardoor een gunstig onderwijsleerklimaat ontstaat.

Na het volgen van deze blended cursus kan je in de groep op de juiste manier werken met Taakspel en weet je hoe je gedrag observeert en kan omgaan met regel overtredend gedrag. Daarbij leren we je hoe je positieve controle uitoefent op de groep.

Wat is Taakspel?

Taakspel geeft leerkrachten een krachtig middel in handen om een gestructureerd en veilig klassenklimaat te creëren door het scheppen van een helderen en positieve structuur, het bevorderen van leerkracht-leerlinginteractie en het versterken van positieve relaties tussen leerlingen onderling.

Bij Taakspel gaat het om gedragsverandering; gedragsverandering van de leerlingen die plaatsvindt via het gedrag van de leerkracht. De leerkracht leert met Taakspel om gewenst gedrag bij de leerlingen naar voren te halen, in stand te houden door het toepassen van een positieve controle. Hierdoor neemt het gewenste gedrag toe, nemen werkhoudingsproblemen en ongewenst gedrag af en verbetert het klassenklimaat.

Taakspel wordt gespeeld tijdens de reguliere onderwijsleersituaties, zoals taal, rekenen, gesprekken in de groep, handvaardigheid etc.

Een goed implementatie is daarbij cruciaal. Om het maximale effect van Taakspel te kunnen bereiken is er training en begeleiding in de vorm van klassenconsultaties nodig.

In de trainingen wordt informatie gegeven, worden leerkrachtvaardigheden geoefend en vindt uitwisseling plaats.

In de klas gaat de leerkracht de kennis en vaardigheden toepassen om de doelen te bereiken.

De begeleider zorgt ervoor dat Taakspel op de juiste wijze wordt ingezet en stimuleert de leerkrachtvaardigheden tijdens de klassenconsultaties.

‘Een cursus met veel variatie, in werkvormen en aanbod.’

Reactie cursist

Inhoud

Invoeren van Taakspel in de klas ; trainingen en consultaties in de groep

Taakspel invoeren kost één jaar. Dit gebeurt in drie fasen:

 1. De invoeringsfase; Taakspel leren spelen in de eigen groep
 2. De uitbreidingsfase; Taakspel uitbreiden in tijd en naar andere onderwijssituaties
 3. De generalisatiefase; De effecten van Taakspel behouden zonder het spel te spelen.

Iedere fase start met een trainingsbijeenkomst. Tijdens iedere fase vinden klassenconsultaties plaats; vijf in de invoeringsfase, drie in de uitbreidingsfase en twee in de generalisatiefase.

Resultaat

 • Je bent bekend met de doelen, opbouw, planning en effecten van Taakspel.
 • Je kunt in de groep op de juiste manier werken met Taakspel.
 • Je weet hoe je gedrag observeert en kunt omgaan met regelovertredend gedrag.
 • Je weet hoe je positieve controle uitoefent in de groep.
 • Je kunt Taakspel verbreden naar andere onderwijssituaties.
 • Je hebt een plan gemaakt om Taakspel te borgen op de school.

Certificaat

Na het volgen van de trainingen en het verkrijgen van consultaties in de klas ontvang de leerkracht een certificaat, wat het recht geeft om Taakspel, zonder begeleiding, te spelen in en volgende groep. Het certificaat is persoonsgebonden.

Extra informatie

Taakspel invoeren kost één schooljaar en bestaat uit:

 • Een blended training van 4 online modules en 3 fysieke trainingsbijeenkomsten (sep-jan-april) door een onderwijsadviseur met Taakspellicenties
 • 10 klassenconsultaties door onderwijsadviseur met Taakspellicenties of een interne Taakspelbegeleider met een certificaat.
 • De consultaties door een onderwijsadviseur zijn niet bij de cursusprijs inbegrepen en moeten apart ingekocht worden.
 • Ib’ers en gedragsspecialisten kunnen ook een certificaat behalen waarmee zij zelf de klassenconsultaties kunnen uitvoeren. Voor mogelijkheden om een intern begeleider of gedragsspecialist op te leiden tot interne Taakspelbegeleider kijk op Interne Taakspelbegeleider.
 • Benodigde materialen: Taakspeldoos. Deze doos zit niet bij de cursusprijs inbegrepen en moet apart ingekocht worden. De Taakspeldoos in de klas is verkrijgbaar in onze webwinkel.
 • Voor de start van de cursus zal er een intake plaatsvinden.

Blended

De cursus Taakspel in de klas is blended. De online mogelijkheden zijn geïntegreerd in de cursus waarbij onze visie op online leren leidend is. Hierdoor hebben de online middelen echt een toegevoegde waarde en worden de leerrendementen van de cursus verhoogd. Lees meer.

Kleuters

Werk jij in groep 1/2 dan raden wij de cursus gericht op kleuters aan. Zie Taakspeltraining voor kleuters voor nieuwe leerkrachten (po).

Teamtraining

Is de cursus Taakspel in de klas evalueren iets waar je met het hele team mee aan de slag wil? Vanaf ongeveer 8 deelnemers kun je kiezen voor een teamtraining, die we geven op de locatie van jouw keuze. Klik onderin deze pagina op 'Ik wil een teamtraining voor mijn school' en laat je wensen weten. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

P0706 / S4610

Ik wil een teamtraining voor mijn school. icon-arrow-right
x