TeamUp op School

Logo Teamup

De sociaal-emotionele ontwikkeling stimuleren met sport en spel, zonder dat er veel taal aan te pas komt? Dat kan met TeamUp op School! TeamUp op School is een hoofdzakelijk non-verbaal programma en biedt via spel- en bewegingsactiviteiten psychosociale steun aan kinderen op (basis)scholen. Ieder kind kan vanaf dag één meedoen.

  • icon sbu

    22 SBU

  • icon price

    Op aanvraag

  • icon sbu

    22 SBU

  • icon price

    Op aanvraag

De sociaal-emotionele ontwikkeling stimuleren met sport en spel, zonder dat er veel taal aan te pas komt? Dat kan met TeamUp op School! TeamUp op School is een hoofdzakelijk non-verbaal programma en biedt via spel- en bewegingsactiviteiten psychosociale steun aan kinderen op (basis)scholen. Ieder kind kan vanaf dag één meedoen.

TeamUp op School is begonnen in het nieuwkomersonderwijs en is inmiddels uitgebreid naar regulier basisonderwijs. De traumasensitieve benadering maakt het programma geschikt voor alle kinderen en in het bijzonder voor kinderen die stressvolle of ingrijpende ervaringen hebben meegemaakt. Dit geldt ook voor kinderen die opgroeien in uitdagende omstandigheden, zoals armoede en discriminatie. Ingrijpende jeugdervaringen, ook wel ‘Adverse Childhood Experiences’, hebben een grote invloed op de ontwikkeling, de (mentale) gezondheid, relaties, leerprestaties en het gedrag van kinderen.

Tijdens TeamUp-sessies leren kinderen spelenderwijs omgaan met hun emoties, krijgen ze meer zelfvertrouwen, maken ze nieuwe vrienden en bouwen zo aan hun toekomst. De activiteiten van TeamUp volgen daarbij een lichaamsgerichte aanpak: leren door te doen, te spelen en te bewegen. Alle activiteiten zijn gekoppeld aan psychosociale thema's zoals 'Boosheid', 'Respect' en 'Vriendschap en vrienden'. Elk thema richt zich op gedragsvaardigheden die concreet waarneembaar zijn. De sessies, die 45-60 minuten duren, staan wekelijks op een vast moment op het rooster en worden begeleid door twee onderwijsprofessionals op de eigen school.

Externe evaluatie

Uit een externe evaluatie blijkt dat TeamUp op School volgens leerkrachten en kinderen bijdraagt aan het psychosociaal welzijn van kinderen. Lees hier de externe evaluatie: (Van den berg, Y. (2020) Externe evaluatie TeamUp op School. Den Haag, Save the Children)

Bij TeamUp denk ik niet aan andere dingen. Dan denk ik alleen aan het spel. Ik concentreer me op het spel, niet op andere dingen. Bij TeamUp kan ik rusten, als ik boos ben op iets. Dat vind ik fijn aan TeamUp. Als ik me niet fijn voel tijdens TeamUp, dan neem ik een time-out. Dan ga ik aan de zijkant zitten. Aan het begin was ik boos elke keer als ik verlies, maar nu niet meer. Ik begrijp nu, je kan soms verliezen, soms winnen. Dat hoort erbij.’

Nikola, 11 jaar

Het Basis en Expert Traject

TeamUp op School biedt de keuze uit twee trajecten, waarbij onderwijsprofessionals worden opgeleid tot facilitator of trainer. In beide trajecten ontvangen de deelnemers coaching en hebben ze toegang tot een online leeromgeving en verdiepende bijeenkomsten.

  1. Het Basis Traject (1,5 jaar): Onderwijsprofessionals worden opgeleid tot facilitator om zelf wekelijks TeamUp te geven op de eigen school. Gelijk na de eerste training kan je aan de slag om zelf TeamUp-sessies te geven.
  2. Het Expert Traject (1,5 jaar): Met dit traject halen scholen de expertise van TeamUp in huis. Onderwijsprofessionals worden versneld opgeleid tot facilitator om na een aantal maanden door te stromen in een traject waarin zij worden opgeleid tot TeamUp Trainer. In deze rol kunnen zij (nieuwe) facilitators trainen en coachen. De trainer kan naast de eigen school ook binnen andere scholen van het bestuur worden ingezet. Een duurzame optie met grote impact.

Waar draagt TeamUp aan bij?

Het non-verbale karakter draagt bij aan een veilige, inclusieve schoolomgeving, waar ieder kind de kans krijgt zich optimaal te ontwikkelen. Het psychosociale programma wordt gekenmerkt door een trauma sensitieve benadering en bijbehorende principes. Met TeamUp werken scholen aan sociaal-emotioneel leren (SEL), burgerschapsvorming en het bevorderen van de sociale veiligheid. Hier lees je aan welke kerndoelen je werkt met TeamUp.

Positieve uitkomsten bij kinderen:

  • Leren omgaan met emoties: kinderen herkennen hun gevoelens beter, bouwen zelfvertrouwen op en ontwikkelen sociaal-emotionele vaardigheden
  • Een veilige en inclusieve klas: spel en samenwerking maken dat leerlingen zich veilig en geaccepteerd voelen. Dit versterkt de groepsband
  • Minder stress en meer focus: kinderen laten spanning los, leren omgaan met stress en kunnen zich beter concentreren

'Ik had niet verwacht dat TeamUp zoveel kon doen met kinderen, terwijl het eigenlijk maar een uurtje per week is. Door TeamUp vinden de kinderen spelenderwijs hun plekje in de klas’. 

Leerkracht nieuwkomersklas

Resultaat

  • Je kent de basispricipes van TeamUp en je weet hoe je deze kunt vertalen naar een TeamUp les
  • Je hebt je vaardigheden om een spel-en bewegingsprogramma te verzorgen versterkt
  • Je heb je kennis omtrent traumasensitief en non-verbaal werken vergroot en je kunt dit toepassen in een Team-Up les
  • Je geeft met vertrouwen een TeamUp les in de rol van facilitator
  • Na de Start-Up training kun je direct beginnen met het faciliteren van de TeamUp Sessies

Certificaat

Na afronding van de training ontvangen zowel TeamUp facilitators als TeamUp trainers een certificaat.

Partners

TeamUp op School is een samenwerkingsproject van de CED-Groep, Save the Children en War Child.

Enthousiast geworden?

Meld je hier direct aan voor één van de trajecten van TeamUp op School of voor een vrijblijvend oriënterend gesprek.
Aanmelden

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem vooral contact op via teamupschool@savethechildren.nl

P0727

  • icon sbu

    22 SBU

  • icon price

    Op aanvraag

  • icon sbu

    22 SBU

  • icon price

    Op aanvraag

x