IKCA dreumes 053

Spelend leren

  • Hoe creëer ik optimale ontwikkelingskansen door spelend leren en ontdekken?
  • Hoe geef ik spelenderwijs leren zo effectief mogelijk vorm?

Spelenderwijs leren: speel wijs

Je hoort schaterlachen in de themahoek. Twee meisjes zijn verdiept in een prentenboek. Het nieuwe jongetje naast je probeert aarzelend een puzzel. Spelenderwijs leren, de wereld ontdekken, allemaal op hun eigen manier. Wat denk jij als je om je heen kijkt in je groep jonge kinderen? Een veelgehoorde zorg is dat kinderen meer en meer moeten presteren en minder mogen spelen. Gelukkig blijft spel de motor van de ontwikkeling van jonge kinderen. In de begeleiding van het spel heb je veel invloed op de opbrengsten ervan.

Nu ik heb geleerd eerst het spel van de kinderen goed te observeren, wacht ik langer voordat ik me in het spel meng of aanwijzingen geef.

Basisschool Kon Tiki, Amersfoort

Rijke spelsituaties creëren

Opbrengstgericht werken met jonge kinderen gaat niet over de kinderen, maar over jou. Jij werkt. Jij observeert, luistert, speelt met hen mee en vangt zo signalen en behoeften van de kinderen op. Dit zijn waardevolle data, waarmee je een optimale speelomgeving voor ieder kind kunt creëren. De kinderen doen wat ze altijd al van nature doen: ontdekken, verwonderen en genieten. Jij ondersteunt, bedenkt goed gedoseerde uitdagingen, creëert rijke spelsituaties en biedt een bewust en beredeneerd aanbod. Haal jij het maximale uit spelenderwijs leren?

Bekijk ook:
Peuterstappen, een praktisch boek voor pedagogisch medewerkers over hoe je kinderen kunt stimuleren in hun ontwikkeling.

Logo in rondje

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Wil je kinderen zo rijk mogelijk laten spelen?

Lees meer
x