BB 744

Instructiemodellen

  • Hoe breng ik mijn instructie naar een hoger niveau?
  • Hoe gebruik ik mijn tijd als leerkracht nog effectiever?

Effectieve instructie
Een hoge kwaliteit van lesgeven begint bij een effectief en goed hanteerbaar instructiemodel. Het biedt je structuur en handvatten om effectief en efficiënt les te geven. Er zijn verschillende instructiemodellen, veelal gebaseerd op directe instructie. De CED-Groep ontwikkelde het Doordacht Passend lesmodel (DPL), dat zich erg goed leent voor een resultaatgerichte manier van werken. Het DPL is – net zoals het Expliciet Directe Instructiemodel (EDI) - geïnspireerd op het directe instructiemodel.

Totaalaanpak voor effectief lesgeven
Het Doordacht Passend Lesmodel (DPL) bestaat uit vier lesfasen. Wat het DPL onderscheidt van andere instructiemodellen: we hebben het verrijkt met de inzichten uit de neuropsychologie, technieken van Teach Like a Champion en coöperatieve werkvormen. Uiteraard wel op een heel praktische en toegepaste manier, zodat je er goed mee uit de voeten kunt in jouw groep.

Het lesmodel stelt bijvoorbeeld dat je de voorkennis bij kinderen moet activeren. DPL geeft je inzicht waarom dat belangrijk is en welke concrete technieken je erbij kunt inzetten.

Poster DPL

Download de poster 'Vier lesfasen DPL'

In alle vakken

Het DPL is een model dat je bij alle vakken kunt gebruiken. Bij rekenen is aan het lesmodel een extra fase 0 toegevoegd: automatiseren. Het belang van automatiseren mag niet onderschat worden, het ontlast het werkgeheugen van jouw leerlingen.

Aan de slag met het DPL
Wil jij het leerrendement in jouw groep verhogen? De CED-Groep ondersteunt je graag om goed te leren werken met het Doordacht Passend Lesmodel. Naar wens kun je je verder verdiepen in de technieken uit Teach Like a Champion, Breinsleutels en coöperatieve werkvormen.

Bewuster en effectiever lesgeven?

Download gratis onze Kijkwijzer Doordacht Passend Lesmodel

‘De kinderen begrijpen beter waarom ze iets doen, ze komen tot leren en boeken resultaat.’

Lianne van Horssen (leerkracht groep 7, Basisschool Samen Onderweg)

Daarom kiezen voor DPL

check

De vijf meest succesvolle interventies van John Hattie

check

Geïntegreerde Teach Like a Champion-technieken

check

Inzichten uit de neurowetenschappen

check

Activerende en coöperatieve werkvormen

check

Ruimte voor de onderwijsbehoeften van leerlingen

Logo in rondje

Contact

Wil je aan de slag met het Doordacht Passend Lesmodel? Neem contact op met Carla van Doornen!

x