L 7234

Leerkrachtvaardigheden

Alles op school begint bij jou als leerkracht. Met jouw kwaliteiten maak je het verschil. Keer op keer laat onderzoek zien hoe groot jouw invloed is op de prestaties van leerlingen. Om deze invloed verder uit te bouwen, wil je jezelf blijven ontwikkelen en werken aan jouw vaardigheden en competenties. Zo groei je als professional en haal je nog meer uit je leerlingen.

De CED-Groep heeft jarenlange ervaring met het begeleiden, coachen en trainen van onderwijsprofessionals. Daarbij gebruiken we steeds goed onderbouwde methodieken en tools, die we vertalen naar de dagelijks praktijk. Want we willen effectief zijn tot in de klas. Waar kun je dan aan denken?

Coaching van leerkrachten

Het onderwijs is voortdurend in ontwikkeling. Die veranderingen kan je als heel aantrekkelijk ervaren, maar soms ook als lastig. Een coach kan je helpen om jezelf te ontwikkelen in een richting die past bij jou en bij je school. Misschien voel je je vrijer en veiliger bij een externe, onafhankelijke coach? De CED-Groep beschikt over ervaren coaches op wie je een beroep kunt doen. Wij hebben ook veel ervaring met de professionalisering van zij-instromers als individu en/of als groep.

Trainingen waarmee je jouw vaardigheden verbreedt

1. Teach Like a Champion

Ben je op zoek naar praktische tools om meer grip te krijgen op klassenmanagement en leeropbrengsten? En wil je leerlingen aanzetten tot actie tijdens de les? Maak dan kennis met Teach Like a Champion, het boek van Doug Lemov dat de CED-Groep vertaalde voor de Nederlandse onderwijsmarkt. In de basiscursus leer je werken met de belangrijkste basistechnieken van Teach Like a Champion.

Aansluiten op niveaus met Teach
Welke beslissingen neem je om lessen te verbeteren en nog beter aan te laten sluiten op de ontwikkeling van leerlingen? Dit heet het creëren van mentale modellen van de klassensituatie. Die situatie kan per jaar anders zijn door bijvoorbeeld de groepssamenstelling en bijbehorende groepsdynamieken.

Het is goed om studenten al tijdens de opleiding kennis te laten maken met deze mentale modellen (al dan niet met behulp van Bliksemstart of Teach Like a Champion) en liefst ingebed in een solide lesmodel als het Doordacht Passend lesmodel. Teach-technieken als Fouten voorzien, Werk in beeld en Tussentijds terugkoppelen geven leraren concrete handvaten om juist te onderzoeken waar verschillende leerlingen tegenaan zullen lopen in de lessen en hoe je daar als leraar een passend antwoord op kunt geven.

Bekijk deze cursus

2. Instructional leader

De eerste fase van de loopbaan van een leerkracht is pittig. Vanaf de eerste dag wordt er van een leerkracht verwacht om snel het klassenmanagement op orde te hebben, orde te kunnen handhaven, een goede band met leerlingen op te bouwen en inhoudelijk sterke lessen te geven. Elke leerling verdient zo’n goede leerkracht natuurlijk vanaf die eerste dag!

Bekijk deze cursus

3. Grip op de groep

Een positieve groep, dat wil jij toch ook? De eerste weken na een zomervakantie zijn vaak bepalend! Met deze cursus, waarvan één bijeenkomst voor de start van het nieuwe schooljaar gepland staat, krijg je de kennis en tools in handen om direct na de zomervakantie een goede start te maken met de groep.

Bekijk deze cursus


4. Bliksemstart

De start van je loopbaan is pittig en het kan soms lastig zijn om telkens de goede stappen vooruit te zetten! Bliksemstart zet je vlot en grondig op het goede spoor met een gerichte werkwijze en doeltreffende acties die in een stapsgewijze en logische volgorde worden aangeboden in het boek.

Bekijk dit boek

Het effect van een goed lesmodel

Een hoge kwaliteit van lesgeven begint bij een effectief en goed hanteerbaar instructiemodel. Het biedt je structuur en handvatten om effectief en efficiënt les te geven. Er zijn verschillende instructiemodellen, veelal gebaseerd op directe instructie. De CED-Groep ontwikkelde het Doordacht Passend lesmodel (DPL), dat zich erg goed leent voor een resultaatgerichte manier van werken.

Meer informatie

Gratis e-book
Download gratis het e-book Leerkrachtvaardigheden. Laat je inspireren door de ervaringen van collega-leerkrachten in het land, door tips en achtergronden én maak de zelftest.

Vergroot je effectiviteit stap voor stap

Inspiratie, tips, achtergronden én een handige zelftest.
Logo in rondje

Vragen?

Wil je meer weten over het begeleiden, coachen en trainen van onderwijsprofessionals? Stel je vraag aan Carla van Doornen.

x