BB 197

Samenwerken met ouders

 • Hoe organiseren we als kinderopvangorganisatie of school de samenwerking met ouders?
 • Hoe verbinden we de leefwereld van thuis met die van opvang of school?
 • Hoe bereiken we ouders nog beter?

Ouders en pedagogisch medewerkers of leerkrachten hebben elkaar nodig om kinderen zo goed mogelijk te begeleiden. Wij ondersteunen scholen en kinderopvangorganisaties bij deze samenwerking met ouders. Dit doen we op diverse manieren:

 • Materialen
  We helpen je graag met materialen om in te zetten als middel om ouder-kind activiteiten te organiseren. Bijvoorbeeld: het gratis te downloaden pakket Taal is OK.
 • Trainingen
  De training Samen Vooruit staat volledig in het teken van het vergroten van ouderbetrokkenheid. Hoe werk je planmatig met ouders van jonge kinderen in de vve?
 • Begeleiding op maat
  Waar is op jullie locatie behoefte aan? Onze adviseurs staan klaar om mee te denken.

"Het is belangrijk dat pedagogisch medewerkers naast ouders staan, want ze hebben elkaar nodig om hun kinderen zo goed mogelijk te begeleiden."

Melissa Be, organisatieadviseur bij de CED-Groep

Tips voor een goede samenwerking met ouders

 1. Investeer in een-op-een contact met de ouder. Neem ouders serieus, toon interesse en neem initiatief voor communicatie.
 2. Deel positieve ervaringen en spreek positieve verwachtingen uit over het kind (en de ouder). Wat is er goed gegaan vandaag? Leg uit waarom deze activiteit goed is voor de ontwikkeling van het kind.
 3. Creƫer een ontmoetingsplek binnen het kindcentrum waar ouders onderling met elkaar in contact kunnen komen.
 4. Stem met ouders hun verwachtingen van de samenwerking af, en hoe en wanneer ouders en medewerkers elkaar het beste kunnen bereiken.
 5. Borg de oudercontacten. Wordt er bijvoorbeeld per locatie vastgelegd wat er wordt gedaan, wie er komt of hoe ouders worden uitgenodigd?

Lees meer over samenwerken met ouders

Hoe kun je als pedagogisch medewerker of leerkracht samenwerken met ouders? Melissa Be (adviseur CED-Groep) en Mirjam de Boode (locatiemanager KOKO kinderopvang) wisselden ervaringen uit over goede praktijken en inzichten uit de eerste lockdown. Hoe kun je de samenwerking vormgeven tijdens de lockdown en erna? Lees het in dit artikel uit Management Kinderopvang.

Logo in rondje

Meer weten?

Wil je ondersteuning bij het samenwerken met ouders? Neem contact met ons op.

x