IKCA dreumes 040

Spelontwikkeling

  • Hoe zorg ik voor een goede en uitdagende speelomgeving voor baby’s en peuters?
  • Hoe kan ik jonge kinderen in hun spelontwikkeling begeleiden en stimuleren?

Spelen is leren
Baby’s en peuters willen van nature weten hoe de wereld in elkaar steekt. Dit ontdekken ze door te spelen. In hun spel proberen ze dingen uit, zien ze welk effect dat heeft en hoe anderen daarop reageren. Door spel ontwikkelen ze zich bijna vanzelf. Als je als pedagogisch medewerker in de gaten hebt hoe je de spelontwikkeling van jonge kinderen kunt begeleiden en stimuleren, zorg je ervoor dat het spelen daadwerkelijk bijdraagt aan de ontwikkeling van elk kind in je groep.

Spelontwikkeling begeleiden en stimuleren
Bij spelend leren is het de kunst om aan te sluiten op de ontwikkelingsfasen van kinderen. En juist omdat de ontwikkeling van jonge kinderen niet precies voorspelbaar is, moet je flexibel zijn. Dat betekent dat je je oorspronkelijke plan soms moet loslaten, waardoor weer nieuwe ideeën ontstaan om aan leerdoelen te werken. Door je sturende rol los te laten en het initiatief aan kinderen over te laten, kunnen zij zelf steeds weer nieuwe elementen toevoegen.

Begeleiding
Wil jij je kennis over de spelontwikkeling van jonge kinderen vergroten en hen doelgerichter begeleiden tijdens het spel? Of is er sprake van een achterstand in de spelontwikkeling van een kind in je groep? Onze adviseurs helpen je graag. Op basis van je vragen en situatie stellen we een (begeleidings)plan op maat op. Voor jou of het hele team.

Logo in rondje

Meer weten?

Haal meer uit je groep met spel en spelontwikkeling. Neem contact met ons op.

Producten

x