Vervolgcursus Leesspecialist (po)

BEELD 329

Je ambities, doelen en middelen zijn helder. Je verbeterplan is goed. Nu begint het echte werk! Hoe zorg je ervoor dat je de doelen echt gaan bereiken? Wat doe je als je meer wilt zien van het team? Vragen ze soms wel erg veel aan je? In deze cursus doe je nog meer kennis op over lezen én ontdek je hoe veranderen werkt. Waar ligt jouw veranderkracht en hoe zet je die in? 

Ik wil een teamtraining voor mijn school. icon-arrow-right

Je ambities, doelen en middelen zijn helder. Je verbeterplan is goed. Nu begint het echte werk! Hoe zorg je ervoor dat je de doelen echt gaan bereiken? Wat doe je als je meer wilt zien van het team? Vragen ze soms wel erg veel aan je? In deze cursus doe je nog meer kennis op over lezen én ontdek je hoe veranderen werkt. Waar ligt jouw veranderkracht en hoe zet je die in? 

Inhoud

Je hebt een leesverbeterplan geschreven, gericht op een integrale verbetering van de leesresultaten op jouw school. Je hebt ambities geformuleerd, (tussentijdse) doelen gesteld en manieren bedacht om die doelen te bereiken. Voor jou is het allemaal duidelijk en je weet hoe belangrijk het is. Je wilt er dan ook voor de volle honderd procent voor gaan. Hier heb je natuurlijk je team bij nodig. Zijn je collega's net zo doordrongen van de urgentie? En willen ze wel net zo graag veranderen als jij? Ongetwijfeld stuit je op weerstand. Gelukkig kun je daarmee leren omgaan.

Veranderplannen realiseren

Hoe zorg je ervoor dat het team structureel aan de verbetering van de leesopbrengsten gaat werken? Ook die leerkracht die al jaren op dezelfde manier werkt en niet wil bewegen? In deze cursus leer je hoe je je leesverbeterplan overbrengt naar het management, het team en naar individuele leerlingen. Je ontdekt hoe je zo kunt samenwerken dat je je plannen realiseert en de felbegeerde hogere leesopbrengsten genereert.

Jouw veranderkracht

Veranderen vraagt heel wat, van alle betrokkenen. Waar in het veranderproces ligt jouw kracht, hoe word je je bewust van jouw drijfveren, kwaliteiten en valkuilen en hoe kun je die kennis gericht inzetten om je doel te bereiken? Je verdiept je kennis over lezen, leesproblemen en dyslexie. Daarnaast verrijk je je verandervaardigheden en word je bewust van jouw rol bij alle veranderingen. Je leert jezelf te zien als onderdeel van de oplossing.

Coaching in kleine groepen

Naast de vastgestelde onderwerpen is er in iedere bijeenkomst ruimte voor onderwerpen die uit de groep naar voren komen. Per bijeenkomst bespreken we jullie casuïstiek, zowel op teamniveau als op individueel niveau. Daarom is het aantal deelnemers voor deze cursus beperkt. In een kleine groep word je stap voor stap gecoacht in de verschillende facetten van je rol en bij de implementatie van je verbeterplan, op verschillende niveaus. Daarnaast profiteer je van de vragen van je mede-cursisten.

Wat komt aan bod?

 • begeleidings- en gespreksvaardigheden
 • veranderprocessen
 • rol van de leesspecialist in veranderprocessen
 • specifieke leesproblemen op leerlingniveau (demotivatie, stagnatie, bevorderen metacognitief denken)
 • monitoring concept ‘lerende organisatie’
 • traceren, duiden en vieren van successen

Iedere bijeenkomst verloopt volgens dezelfde structuur. We halen eerdere kennis op en verdiepen die kennis. We bespreken de nieuwste ontwikkelingen en wisselen praktijkervaringen uit. Je presenteert je eigen casuïstiek en oefent. Ook intervisie is een vast onderdeel. Iedere bijeenkomst bouwt voort op het geleerde in de voorgaande bijeenkomst.

Resultaat

 • Je beschikt over vaardigheden om je collega’s te coachen.
 • Je kunt advies geven bij leerlingen bij wie het lees-leerproces niet vanzelfsprekend verloopt.
 • Je hebt zicht op veranderprocessen.
 • Je hebt je leesplan uitgevoerd en het komende jaar het meerjarenplan verder uitgewerkt.
 • Je hebt je drijfveren, sterktes en zwaktes op een rij gezet, een persoonlijk ontwikkeldoel geformuleerd en geëvalueerd.

Extra informatie

 • Aan deze cursus doet een beperkt aantal deelnemers mee, zodat er voldoende ruimte is voor eigen inbreng en maatwerk.
 • De cursus is post-hbo. Van de cursisten wordt verwacht dat zij een afgeronde pabo-opleiding hebben. Ook heb je de Basiscursus Leesspecialist gevolgd en een leesverbeterplan geschreven.
 • Na de inschrijving vindt een intakegesprek plaats.
 • Je ontvangt een certificaat als je 5 van de 6 bijeenkomsten hebt bijgewoond. Verder heb je twee casussen ingeleverd en een voldoende gehaald voor de opdrachten.

Teamtraining

Is de vervolgcursus Leesspecialist iets waar meerdere scholen binnen het bestuur of het samenwerkingsverband mee aan de slag willen? Vanaf ongeveer 8 deelnemers kun je kiezen voor een teamtraining, die we geven op de locatie van jullie keuze. Klik onderaan deze pagina op 'Ik wil een teamtraining voor mijn school' en laat je wensen weten. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

P0508 / S2112

Ik wil een teamtraining voor mijn school. icon-arrow-right
x