L 7234

Werkdruk en lerarentekort

Het lerarentekort; hét hoofdpijndossier in het onderwijs wordt steeds meer zichtbaar.

Hoewel wij niet kunnen zorgen voor die felbegeerde extra leerkrachten, kunnen wij scholen wel op andere manieren helpen. Hieronder lees je over enkele mogelijkheden:

  • We hebben te weinig leerkrachten. Hoe kunnen we andere professionals inzetten met behoud van kwaliteit? Vaak vraagt dit om een verandering van onderwijsvorm. Welke vorm bij jouw organisatie past, is afhankelijk van je wensen, behoeften en schoolambitie. Of je nu besluit om te gaan werken met leerpleinen, units, groepsdoorbrekend werken of andere onderwijsvormen: de CED-Groep helpt je om er een succes van te maken. Lees verder over 'anders en krachtig organiseren'.
  • Hulp bij data-analyse: we zien dat veel scholen worstelen met de data-analyse die nodig is voor de subsidieplannen, plannen voor gemeenten of het eigen schoolplan. Wij kunnen kostbare tijd besparen door te helpen met de data-analyse.
  • Coaching van nieuwe leerkrachten: Hoe zet je starters en zij-instromers goed op de rails, terwijl collega-leraren hun handen vol hebben? Onze adviseurs kunnen aan de hand van een plan op maat nieuwe leraren stap voor stap begeleiden, bijvoorbeeld aan de hand van de Bliksemstart aanpak. Ook co-teaching behoort tot de mogelijkheden.
  • Onderwijsassistenten ontlasten het lerarenteam wanneer zij zo goed mogelijk worden toegerust. Bijvoorbeeld door hen te trainen op woordenschat- en rekencompetenties, of juist op het gebied van gedrag of taal- en leesonderwijs. Maak je onderwijsassistenten onmisbaar! CED-Groep organiseert jaarlijks diverse trainingen voor onderwijsassistenten. Binnenkort start de cursus NT2 voor onderwijsassistenten.
  • Werkdruk en werkplezier gaan hand in hand. Hoe houd je je topleerkrachten enthousiast aan het werk en hoe blijf je aantrekkelijk voor starters? Beide vragen vinden een antwoord in het programma De Betere Basisschool, waarmee scholen een grote kwaliteitsslag maken in het verantwoord plannen en borgen van kwaliteit, en waarmee je eigenaarschap van het team versterkt.
Logo in rondje

Meer weten? Neem contact op met Carla van Doornen.

x