Verdiepingscursus Intern begeleider/kwaliteitscoördinator so

Groep5 340

Heb je de basiscursus al gevolgd, of werk je al langer als intern begeleider? Dan is dit het moment om je verder te verdiepen. Hoe kun je je collega's coachen in hun pedagogisch en didactisch handelen? Hoe laat je data voor je werken? Hoe organiseer je de kwaliteitszorg? Na vier inspirerende dagen ben je in staat het onderwijs te verbeteren. Een mooie stap in je loopbaan!

Ik wil een teamtraining voor mijn school. icon-arrow-right

Heb je de basiscursus al gevolgd, of werk je al langer als intern begeleider? Dan is dit het moment om je verder te verdiepen. Hoe kun je je collega's coachen in hun pedagogisch en didactisch handelen? Hoe laat je data voor je werken? Hoe organiseer je de kwaliteitszorg? Na vier inspirerende dagen ben je in staat het onderwijs te verbeteren. Een mooie stap in je loopbaan!

Inhoud

Je vervult als intern begeleider een sleutelrol in de school. Jouw dagelijks leven zit ongetwijfeld vol uitdagingen. Het is dan ook niet voor niets dat deze cursus uit vier cursusdagen bestaat. Iedere dag staat een groot thema centraal. Je gaat aan de slag volgens de bewezen effectieve principes van opbrengstgericht werken in 4D: OGW4D. In deze cyclische aanpak draait het allemaal om data, duiden, doelen en doen. Is OGW4D nieuw voor je? In dit filmpje vind je een mooie uitleg.

Dag 1: onderwijsleerproces, zicht op ontwikkeling

 • Je hebt de informatie uit de toetsen vergeleken met de verwachte ontwikkeling (OP2).
 • Je maakt een schoolevaluatie van de opbrengsten van de vakken voor één of voor meerdere meetmomenten (OR1).
 • Je maakt een schoolevaluatie van de data over het gedrag van de leerlingen voor één of meerdere meetmomenten (OR2)

Waar jij de rechterhand van de directeur bent, zo zijn data jouw rechterhand. Deze eerste dag staat daarom in het teken van data. Welke ontwikkeling had je verwacht, en wat vertellen de toetsen je? Wat betekent dit voor het onderwijsaanbod bij jou op school?

Dag 2: coaching op didactisch handelen

 • Je maakt een schoolevaluatie van de monitoring van de basiskwaliteit van het didactisch handelen van de leraren (OP3).

De kwaliteit van het didactisch handelen heeft rechtstreeks invloed op de kwaliteit van het onderwijs. Heel belangrijk dus. Wat gaat goed, wat kan beter? Hoe coach je je collega's zo goed mogelijk? Je doet nieuwe inspiratie op en werkt samen met je mede-cursisten aan je coachingsvaardigheden.

Dag 3: coaching op pedagogisch handelen

 • Je maakt een schoolevaluatie van de monitoring van de basiskwaliteit van het pedagogisch handelen van de leraren (OP3).

Het pedagogisch handelen is belangrijker dan ooit en het is aan jou om je collega's hierop te coachen. Leraren zien veel probleemgedrag in hun groepen. Vanuit data help jij leraren zo goed mogelijk om de leerlingen te helpen, te sturen en te begeleiden.

Dag 4: Kwaliteitszorg

 • Je hebt een stelsel van kwaliteitszorg ingericht en verbetert op basis daarvan het onderwijs (SKA1).

Het kan altijd beter, en alles hangt met elkaar samen. Hoe krijg je grip op zo'n veelomvattend onderwerp? We sluiten de vierde dag af met intervisie.

Zeker de moeite waard om deze cursus te volgen. Ook als je al een paar jaar ib'er bent.

Reactie cursist

Resultaat

 • Je kunt op basis van data-analyse een koppeling maken tussen verkregen toetsresultaten en het aanbod in de school.
 • Je hebt je coachingskwaliteiten op didactisch- en pedagogisch handelen verder ontwikkeld en geoefend.
 • Je bent bekend met de principes van opbrengstgericht werken in 4D, ook aan gedrag, en weet hoe je deze gaat toepassen bij jou op school.

Extra informatie

 • Dit is een verdiepingscursus van de Basiscursus Intern begeleider/kwaliteitscoördinator (so). Ben je al enige tijd werkzaam als intern begeleider? Dan kun je prima instromen in de verdiepingscursus zonder de basiscursus.
 • Je ontvangt een bewijs van deelname wanneer je aanwezig bent geweest tijdens alle bijeenkomsten.

Opbrengstgericht werken

Wil je de samenwerking op het gebied van OGW4D met de directie naar een hoger niveau tillen en samen jullie opbrengsten verbeteren? Schrijf jullie dan in voor de Masterclass OGW4D.

Primair onderwijs

Werk je in het primair onderwijs? Schrijf je dan in via de link: Verdiepingscursus Intern begeleider/kwaliteitscoördinator (po).

Teamtraining

Is de Verdiepingscursus De intern begeleider/kwaliteitscoördinator iets waar je met het hele team mee aan de slag wil? Vanaf ongeveer 8 deelnemers kun je kiezen voor een teamtraining, die we geven op de locatie van jouw keuze. Klik onderin deze pagina op 'Ik wil een teamtraining voor mijn school' en laat je wensen weten. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

S0103/S5104

Ik wil een teamtraining voor mijn school. icon-arrow-right
 • Logo onderwijsspecialist
 • x