TB 939

Peer mediation in po en vo

  • Hoe zorg ik dat leerlingen zelf hun conflicten kunnen oplossen?
  • Hoe leer ik mijn leerlingen effectief communiceren bij onenigheid?

Leerlingmediator in het PO: ik solliciteer

Ze weten je al snel te vinden bij een onenigheid: jij mag het oplossen. Hoe zou het zijn als zij al vroeg leren om dit zelfstandig te doen? We lossen conflicten zelf op. Dat is de titel van blok 2 van het burgerschapsprogramma Vreedzaam. Met de hele school als democratische oefenplaats, werken de kinderen aan hun sociale competenties en houding. In blok 5 gaat het een stapje verder naar ‘peer mediation’. Als heuse vredestichters schieten kinderen elkaar te hulp als het onderling niet lukt om een conflict te beëindigen. In de bovenbouw kunnen leerlingen solliciteren naar de rol van leerlingmediator. Natuurlijk zijn er randvoorwaarden nodig, zoals coaching en inbedding in de cultuur van de school. De opbouw van Vreedzaam zorgt voor de nodige samenhang.

“De leerlingen kunnen zich veel beter verplaatsen in een ander, gaan nauwelijks nog fysieke confrontaties aan en helpen anderen om ruzies te beëindigen.”

- Janneke Oosterman, CBS Tamarinde (Vreedzame School, Zaandam)

Peer mediation in het VO: actieve participatie

Je ziet het voor je ogen gebeuren. Verharde discussies, gepolariseerde standpunten, kleine onenigheden die leiden tot grote ruzies. En dat is soms lastig te begeleiden, zeker als de leerlingen ieder uur verplaatsen. Natuurlijk besteden mentoren aandacht aan conflictoplossing en andere sociale competenties. Maar juist in deze ontwikkelingsfase willen leerlingen graag dingen delen en oplossen met leeftijdsgenoten. Actieve participatie is uiteindelijk precies wat je wilt van de democratische burgers in spé. In de praktijk blijkt dat peer mediation en de rol van vertrouwensleerling tot grote sociale vooruitgang leidt. Peer mediation is dan ook één van de burgerschapsmodules van Vreedzaam, dat voor het VO heet: ‘Democratie kun je leren’.

TB 330

Voortgezet onderwijs

Benieuwd naar de mogelijkheden van peer mediation?

Lees meer
Groep 5 121

Primair onderwijs

Benieuwd naar de mogelijkheden van Vreedzaam?

Lees meer
BB 521 UITSNEDE

Speciaal onderwijs

Benieuwd naar de mogelijkheden van Vreedzaam?

Lees meer
x