BB 375 UITSNEDE

Nieuwkomers in je groep?

Je zult het maar meemaken, gaan wonen in een nieuw land, naar een nieuwe school moeten en met allemaal nieuwe gewoonten te maken krijgen. Hoe ondersteun je nieuwkomerskinderen, zodat zij zich de Nederlandse taal en cultuur eigen kunnen maken? Hoe zorg je voor passend materiaal, passende niveaugroepen en een veilig klimaat? We zetten voor je op een rij wat wij voor je kunnen betekenen.

Burgerschap en sociaal-emotioneel leren met Vreedzaam

Vreedzaam is een compleet programma voor sociale competentie en democratisch burgerschap. Het lesmateriaal is aangepast voor nieuwkomerskinderen. Voor scholen die (nog) geen vreedzame school zijn, of die graag een aantal lessen willen uitproberen, zijn er vijf gratis lesbrieven gemaakt. Wil je een gratis voorlichting op school? Mail dan naar vreedzaam@cedgroep.nl.

Download de lesbrieven

Gratis beschikbaar: Nieuws over Nederland

Nieuws over Nederland biedt lessen begrijpend lezen over terugkerende actualiteiten, zoals Koningsdag, Pasen en zomer- en wintertijd. Zo maken de NT2-leerlingen die nog maar kort in Nederland zijn kennis met Nederland. Het is bedoeld voor nieuwkomers in het basisonderwijs of op ISK's, die eraan toe zijn om te starten met begrijpend lezen en dus al minimaal op AVI E3-niveau lezen.

Download gratis: Nieuws over Nederland voor nieuwkomers

Nieuwsrekenen voor nieuwkomers

Met Nieuwsrekenen voor nieuwkomers ga je aan de slag met nieuwkomers in het basisonderwijs of op ISK's, die eraan toe zijn om contextopgaven te maken op hun eigen rekenniveau. Hiervoor moeten de leerlingen minimaal op AVI E3-niveau lezen en ze moeten in ieder geval rekenbewerkingen kunnen maken die liggen op het niveau van groep 7. Ook hier sluiten de onderwerpen aan bij Nieuws over Nederland en bij de belevingswereld van de leerlingen. Ook zijn de onderwerpen te koppelen aan de nieuwe methode Wereld vol Woorden.

Download gratis:
Werkboekje A
Werkboekje B

Handleiding

Wereld vol Woorden

Wereld vol Woorden is speciaal lesmateriaal voor nieuwkomers van 6 t/m 11 jaar op de basisschool. Met Wereld vol Woorden bied je, ondersteund door de materialen van LOGO 3000, de eerste basis van het Nederlands aan. Leerlingen leren de frequente basiswoorden (BAK) en oefenen hiermee in mondelinge activiteiten en opdrachten.

Ontdek Wereld vol Woorden

Samen spelen en bewegen tijdens TeamUp

TeamUp op School richt zich op leerlingen binnen het primair (nieuwkomers)onderwijs. Kinderen met een vlucht- of migratieachtergrond hebben vaak ingrijpende en stressvolle ervaringen meegemaakt, waardoor concentreren lastig kan zijn. Terwijl het welbevinden een belangrijke basisvoorwaarde vormt om te komen tot leren. TeamUp bestaat uit gestructureerde sport- en spelactiviteiten, die zijn gekoppeld aan thema’s zoals ‘Assertiviteit’ en ‘Respect’. Er wordt weinig taal gebruikt tijdens TeamUp, waardoor ieder kind vanaf dag één op school kan meedoen met de activiteiten.

Lees meer over TeamUp

Cursussen

Een belangrijk onderdeel van een goede start is natuurlijk de taal. Wil je je taalonderwijs voor nieuwkomers professionaliseren? We bieden diverse relevante cursussen, voor leerkrachten én onderwijsassistenten.

NT2 Taalonderwijs aan nieuwkomers (po)

NT2 voor onderwijsassistenten (po)

Uit de webwinkel

Er is in de loop van de tijd het nodige materiaal ontwikkeld waar je als onderwijsprofessional je voordeel mee kunt doen. Je vindt de relevante producten onderaan deze pagina.

Carla van Doornen 3

Meer informatie, of advies over NT2-dicatiek?

Neem vrijblijvend contact op met Carla van Doornen

x