TB 650

Onderwijs aan zieke leerlingen (OZL)

Ieder kind heeft recht op onderwijs. Ook leerlingen die een ongeluk krijgen, plotseling ziek worden of langdurig of chronisch ziek zijn. Dat is geregeld in de Wet Onderwijs Ondersteuning Zieke Leerlingen (WOOZ) in het po, so, sbo, vso en vo. Maar hoe krijg je dat voor elkaar binnen je organisatie?

Vaak is er geen tijd of mankracht om bijvoorbeeld bij de zieke leerling thuis les te geven. Wij helpen je door een consulent Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL) te leveren. De CED-Groep is voor de regio Midden-Nederland het onderwijsadviesbureau waar je rechtstreeks een consulent kunt inschakelen.

De belangrijkste kenmerken van OZL

Voorkomen dat de leerling in een sociaal isolement terechtkomt én continueren van onderwijsleeractiviteiten, zodat de leerling zoveel mogelijk bijblijft met de leerstof. Dat zijn de belangrijkste doelen van OZL. De ondersteuning is direct toegankelijk en snel inzetbaar. De maximale begeleidingsduur is 12 weken. We evalueren de begeleiding na 6 weken.

OZL: Onderwijs op maat

Onderwijsondersteuning aan zieke leerlingen is maatwerk. Door middel van een intakegesprek stemmen we onze activiteiten zoveel mogelijk af op de begeleidingsvraag, de eigen mogelijkheden van de school en de gezondheidssituatie van de leerling. De leerling krijgt een perspectief op zijn eigen schooltoekomst en kan de draad weer goed oppakken zodra hij/zij weer naar school kan.

OZL in het kort

check

Zieke leerling betrokken en bij de les

check

Direct toegankelijk, snel inzetbaar

check

Opbrengstgericht werken aan doelen

Wat kun je van ons verwachten?

  • Advies over de gevolgen die de ziekte kan hebben voor het onderwijs.
  • In huisbezoeken helpen met plannen en het leren, uitleg bij de leerstof, afnemen van toetsen, bevorderen sociale contacten met de eigen klas.
  • Ondersteuning van de communicatie tussen school, ziekenhuis en de ouders.
  • Organisatie van afstandsonderwijs door inzet van ict-middelen, zoals de virtuele klasgenoot.

Onderwijsondersteuning aan zieke leerlingen wordt gefinancierd door de overheid. Kijk op www.ziezon.nl voor meer informatie.

Voor school en ouders zijn er geen kosten. De onderwijsondersteuning wordt gefinancierd vanuit de wet WOOZ.

OZL en passend onderwijs

Zodra duidelijk is dat de begeleiding waarschijnlijk langer zal duren, adviseren we je om ook faciliteiten voor passend onderwijs in te zetten. Ben je in afwachting van toekenning vanuit het samenwerkingsverband? Of wacht je op de inzet van de toegekende faciliteiten? Dan kunnen we vast starten met de begeleiding van de school en de zieke leerling. Zodra de faciliteiten vanuit het samenwerkingsverband beschikbaar zijn dragen we de begeleiding weer over aan de school.

Aanmelden

Vul het aanmeldingsformulier (digitaal) in, print het uit en stuur het ondertekend naar:

Secretariaatsdocumenten@cedgroep.nl


of

CED-Groep
Secretariaat Leerlingbegeleiding
Postbus 8639
3009 AP Rotterdam

Na ontvangst van het aanmeldingsformulier nemen wij contact met je op.

Logo in rondje

Contact

Heb jij te maken met een langdurig zieke leerling op jouw school? Wij bespreken graag welke mogelijkheden er zijn. Neem contact op met Hanke Geurts.

x