Door micro analytisch te kijken naar video-opnames van de groep of klas, wordt de coachee zich bewust van het effect van zijn / haar handelen. Door dit inzicht kun je verbeteringen doorvoeren om het pedagogisch klimaat in de klas/ groep te verbeteren.
Beeldcoachen wordt ingezet bij (startende) pedagogisch medewerkers of leerkrachten in kinderopvang of onderwijs, bij organisatieontwikkeling, bij intervisie, bij het coachen van kinderen of groepen, bij het verbeteren van gespreksvaardigheden en bij het professionaliseren van teams. Het gebruik maken van beelden maakt deze aanpak complex, gedurende de opleiding werk je aan de specifieke eisen die aan beeldcoachen gesteld worden. De werkwijze is handelings- en oplossingsgericht; de coachee moet het direct kunnen toepassen in de eigen werksituatie. Kernpunt is dan ook het verbeteren van de basiscommunicatie.
Als beeldcoach richt je je vooral op het activeren van de coachee door alternatieven te zoeken die haalbaar zijn én direct uit te voeren zijn in de eigen werksituatie. Dit betekent dat het draait om:
- De interactie in relatie tot het klassenmanagement en de didactiek;
- Het optimaliseren van het pedagogisch klimaat, door te focussen op positieve interacties en niet op fouten of mislukkingen;
- Analyseren en diagnosticeren van mogelijkheden die er liggen in het contact;
- Gerichter aandacht ontwikkelen voor zowel verbale als non-verbale interactie tijdens coaching gesprekken;
- Het reflecteren op de eigen coaching vaardigheden (zoals vraagstelling, luistervaardigheid, coaching wijze etc.)
Gedurende de opleiding is (zelf)reflectie een belangrijk onderdeel. Het gezamenlijk reflecteren op ingebrachte beelden stimuleert de eigen ontwikkeling. Diversiteit in de groep in hierin een meerwaarde. De groep kan bestaan uit begeleiders of coaches van de kinderopvang, leerkrachten van basisonderwijs, speciaal (basis)onderwijs, of docenten van speciaal- of voortgezet onderwijs, onderwijsadviseurs en ambulant begeleiders.