Pedagogisch coach vve (kov)

IKCA dreumes 152

Je collega's weten het al: bij jou moeten ze zijn als ze iets willen weten of de puntjes op de i willen zetten. In deze cursus leer je hoe je hen op een professionele manier kunt coachen. Dankzij jou verbetert uiteindelijk het pedagogisch handelen op de werkvloer. Heb je collega's van wie dat niet zo nodig hoeft? Ook daar draai jij straks je hand niet meer voor om.

Je collega's weten het al: bij jou moeten ze zijn als ze iets willen weten of de puntjes op de i willen zetten. In deze cursus leer je hoe je hen op een professionele manier kunt coachen. Dankzij jou verbetert uiteindelijk het pedagogisch handelen op de werkvloer. Heb je collega's van wie dat niet zo nodig hoeft? Ook daar draai jij straks je hand niet meer voor om.

Natuurlijk, iedereen is getraind in het vve-concept dat jullie gebruiken. Maar net zo natuurlijk zakt er na verloop van tijd wel eens iets weg. Om de kwaliteit van het pedagogisch handelen zo groot mogelijk te maken én te houden, is de nieuwe rol van pedagogisch coach in het leven geroepen. Ben jij die vraagbaak op de werkvloer? Ben jij die collega die van nature al veel advies geeft? Ben jij die pedagogisch medewerker die uitkijkt naar professionele verdieping en wil gaan coachen?

Favoriete onderdelen
‘Er wordt altijd veel gelachen in deze cursus,’ vertelt de trainer. ‘Gesprekstechnieken zijn favoriet om te oefenen. Het is ook heel leuk om de coachingsgesprekken op een andere manier te doen, bijvoorbeeld met een spel. Ook vinden deelnemers het altijd heel fijn om elkaar te ontmoeten en met elkaar te oefenen.’

Soepel omgaan met weerstand
De belangrijkste taak van de coach is om de vaardigheden van medewerkers te helpen vergroten. Zo draag je bij aan de kwaliteit van het pedagogisch didactisch handelen. Dan zijn er altijd medewerkers die hun wenkbrauwen zullen optrekken. In de training leer je soepel en duidelijk omgaan met deze weerstand.

‘Het is echt waar, positieve coaching werkt.’

Reactie cursist

Inhoud

Wat komt er allemaal aan bod?

 • positionering, taken, verantwoordelijkheden en functie-eisen van de coach
 • werken vanuit de uitgangspunten van het eigen vve-programma
 • persoonlijke leerdoelen en werken hieraan
 • gericht coachen vanuit de vve-uitgangspunten
 • coaching vaardigheden zoals luisteren, samenvatten en doorvragen in gesprekken
 • werken met verschillende vormen van coaching
 • fasen in coachingsgesprekken
 • doelen SMART formuleren
 • werken met weerstand

Resultaat

Wat ga je bereiken?

 • Je hebt kennis van pedagogiek kinderopvang 0-13 jaar, waaronder de vier pedagogische doelen van Riksen Walraven en de pedagogische kaders kinderopvang.
 • Je hebt kennis van de zes interactievaardigheden: sensitieve responsiviteit, respect voor autonomie, praten en uitleggen, structuur en continuïteit, ontwikkelingsstimulering en het begeleiden van interacties. Je hebt geoefend met de toepassing daarvan in de praktijk.
 • Je hebt geactualiseerde kennis van verschillende pedagogische stromingen binnen de kinderopvang.
 • Je bent in staat het pedagogisch beleidsplan te vertalen naar pedagogisch handelen.
 • Je hebt kennis van observatietechnieken en bent vaardig in het registreren van observatiegegevens.

Branche-erkende scholing

Het OAK heeft de training Pedagogisch coach beoordeeld aan de hand van de opgestelde criteria en daarop goedgekeurd als branche-erkende scholing voor coaching.

Blended

In de training Pedagogisch coach VVE combineren we de cursusbijeenkomsten met passende online lesactiviteiten. Hiervoor krijg je toegang tot Procademy. Een handige en gebruikersvriendelijke online leeromgeving vol leermaterialen, om mee te werken wanneer het jóu uitkomt. Voor de lesdagen lees of beluister je lesstof en doe je verwerkingsoefeningen. Zo is het mogelijk om nog meer te verdiepen tijdens de bijeenkomsten. Lees meer over de voordelen van blended leren.

Extra informatie

 • Startkwalificatie: er wordt minimaal een mbo+niveau met werkervaring in de kinderopvang verwacht van deelnemers.
 • Je ontvangt een certificaat wanneer je aanwezig bent geweest tijdens vijf van de zes bijeenkomsten, de literatuur is bestudeerd en de opdrachten als voldoende zijn beoordeeld.

Teamtraining

De training Pedagogisch coach vve is speciaal bedoeld voor teams. Vanaf 8 deelnemers geven wij de teamtraining op de locatie en datum van jouw keuze en ga je met je team aan de slag. Klik onderin deze pagina op 'Ik wil een training voor mijn team' en laat je wensen weten. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

K0102/S8710

x